Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià
8a edició - 22 i 23 de març de 2025
L’Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa organitzen les 8es Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià, un esdeveniment on els productes de la terra, els productors i la cuina del Bages i de la comunitat de Navarra, territori ignasià d’enguany, esdevindran els principals atractius i protagonistes.
Se celebren al Claustre del Museu de Manresa - Museu del Barroc de Catalunya, dins del marc Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Es tracta d’unes jornades dinàmiques i participatives amb tastos guiats i showcookings, on el visitant podrà descobrir, tastar i comprar els productes agroalimentaris més representatius de la comarca i de la comunitat de Navarra i gaudir d’activitats paral·leles al Claustre, amb jocs i contes infantils, música en directe i fer tastets i copes.
Un espai per gaudir amb tots els sentits!
.
PROGRAMA A L’AULA D’ACTIVITATS
Dissabte 22 de març de 2025
11 – 11.45 h: SHOWCOOKING AMB JORDI ÀVILA: “La carmanyola del pelegrí: dels camins a l’alta gastronomia”
Jordi Àvila és divulgador i assessor gastronòmic. Assessor del segell Girona Excel·lent de la Diputació de Girona, actualment, col·labora en programes de televisió (Tot es Mou de TV3) i de ràdio (La Fonda i La Tarda de Catalunya Ràdio) i en premsa (La Gourmeteria del Nacional.cat).
Preu: 8 €/persona. Inclou tast
12.15 – 13 h: SHOWCOOKING AMB JORDI LLOBET: “L’esmorzar de forquilla”
Dins del marc Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i Bages Turisme, una proposta per gaudir de les tradicions, el producte de l’horta, el paisatge del Bages, la cultura, la carn i el vi. El xef Jordi Llobet farà una demostració en directe de la cultura popular de l’esmorzar de forquilla.
Preu: 5 €/persona. Inclou tast
13.30 – 14.15 h: TAST DE VINS DO NAVARRA I PRODUCTES DE NAVARRA AMB IKER ANDRÉS
Iker Andrés és el responsable d’enoturisme de les bodegues Otazu de Navarra i dirigirà el tast de tres vins del seu celler maridats amb productes de Navarra presents al mercat de les Jornades, per tal de posar en valor la cuina del seu territori dins del Camí Ignasià.
Preu: 8 €/persona. Inclou tast de 3 vins i 3 aperitius
17.30 – 18.15 h:MARIDATGE DE PATRIMONI TÈXTIL AMB NÚRIA MALÉ I MANRESA TURISME
Maridatge inspirat en el patrimoni tèxtil de la comarca que posa en valor una època d’esplendor industrial encara viva al territori. Manresa Turisme, a través d’Anna Castillo i Gemma Matamala, posarà veu al vi i al patrimoni industrial, i l’artista Núria Malé, fundadora de Mon Malé, compartirà el seu coneixement sobre l’ofici i la indústria tèxtil per a teixir un relat que connectarà història, territori i saber fer.
Preu: 8 €/persona. Inclou tast de 3 vins i 1 aperitiu
18.45 – 19.30 h: TAST DE VINS DO PLA DE BAGES i PRODUCTES DEL MERCAT DEL BAGES
Conduït per la sommelier Anna Castillo, tast de vins de la DO Pla de Bages que es maridaran amb diferents productes de proximitat presents al mercat de les Jornades. Una proposta gastronòmica per a despertar els sentits i descobrir el nostre territori.
Preu: 8€/persona. Inclou tast de 3 vins i 3 aperitius
.
Diumenge 23 de març de 2025
11 – 11.45 h:SHOWCOOKING AMB CRISTIAN NOVA, IVAN OLIVA I MARIONA TORRES (RESTAURANT COMPLEX): “El camí d’Ignasi Domènech, origen, tradició i avantguarda”
Els xefs del restaurant Complex Congost (Manresa) retran homenatge a la cuina d’Ignasi Domènech, tot reinterpretant les seves receptes amb tres inspiracions: origen, tradició i avantguarda, que ens permetran conèixer millor la seva filosofia gastronòmica amb productes de proximitat. Aquest showcooking compta amb el suport del Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages.
Preu: 5 €/persona. Inclou tast
12 – 12.45 h: SHOWCOOKING AMB VICENTE URSÚA: “Navarra, de la tierra al camino”
En representació del territori ignasià convidat, el xef Vicente Ursúa, especializat en I+D i en creativitat al voltant dels vegetals i la cuina de Navarra, farà una demostració de cuina en directe plats de fusió tradicional i moderna. Ursúa és xef executiu del club de futbol de l’Osasuna i, també, xef privat xef privat amb vint-i-dos anys d’experiència en alta gastronomia.
Preu: 5 €/persona. Inclou tast
13.15 h – 14.15 h: SHOWCOOKING AMB ARNAU PARÍS I RAIS ESTEVE : “De l’entorn al plat: un camí gastronòmic”
Demostració de cuina en directe a quadre mans dels xefs, divulgadors gastronòmics i responsables del projecte familiar d’oleoturisme Molí de la Vansa a Boada (Lleida), des del qual s’estan recuperant conreus autòctons com la vinya, les oliveres, els cereals i l’horticultura. Arnau París és col·laborador habitual del programa Cuines de TVC amb les receptes ‘Pim Pam’ i va ser el guanyador d ela 9a edició del programa Masterchef de TVE. Rais Esteve va ser directora de Creativitat del restaurant de referència Disfrutar (Barcelona) durant vuit anys.
Preu: 10 €/persona. Inclou tast de 3 aperitius
.
La presentació i el guiatge de l’aula d’activitats anirà a càrrec de Clara Antúnez, diplomada en Nutrició humana i Dietètica, màster en Comunicació gastronòmica i sommelier.
.
PROGRAMACIÓ PARAL·LELA AL CLAUSTRE (ACCÉS LLIURE)
Dissabte 22 de març de 2025
· MERCAT DE PRODUCTORS DEL BAGES I DE NAVARRA: de 10.30 a 20 h
· GASTROBAR AMB VINS DO PLA DE BAGES I TASTETS DEL TERRITORI: d’11.30 a 20 h
· ESPAI INFANTIL AMB JOCS DE FUSTA PER A INFANTS I FAMÍLIES AMB EL CAE: d’11.30 a 13.30 h i de 17.30 a 19.30 h
· MÚSICA EN DIRECTE AMB BLUEBELL DUET: de 14.30 a 16 h
Bluebell Duet són Èric Sans (guitarra) i Laura Poulain (veu i ukulele), grup manresà nascut el 2018 com a duet de versions de jazz, pop i bossa nova en format de guitarra i veu i guanyadors del concurs Llumplugged 2019.
· STORYTIME ‘AROUND THE WORLD’ AMB KIDS&US: de 17 a 17.30 h
Conte en anglès per a infants de 3 a 10 anys en el qual una nena rep una invitació per assistir a la festa d’aniversari de la reina d’Anglaterra i viatja per tot el món per trobar el regal ideal. Quan el troba, va a la festa... i la reina també té un regal d’allò més especial per a ella i per a tots els nens i nenes del públic!
.
Diumenge 23 de març de 2025
· MERCAT DE PRODUCTORS DEL BAGES I DE NAVARRA: de 10.30 a 15 h
· GASTROBAR AMB VINS DO PLA DE BAGES I TASTETS DEL TERRITORI: d’11.30 a 15 h
· ESPAI INFANTIL AMB JOCS DE FUSTA PER A INFANTS I FAMÍLIES AMB EL CAE: d’11.30 a 13.30 h
.
Organitza: Ajuntament de Manresa i Fundació Turisme i Fires de Manresa
Amb el suport de: Diputació de Barcelona
Amb la col·laboració de: Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages, MMPlats, Forum S. A. i Urbi Apartments