Congrés de Salut Mental
La Fundació Althaia participarà activament a Manresa 2022 Transforma, contribuirà aportant la vessant científica als aprenentatges ignasians, concretament serà amb una conferència i un taller sobre mindfulness i neurociència. Aquestes activitats seran obertes online a la ciutadania, dirigides especialment a persones interessades en la meditació i l’espiritualitat. En el marc del II Congrés Internacional sobre Salut Mental i Innovació Social.
La conferència, titulada Mindfulness, neurociència i defusió, anirà a càrrec de Joaquim Soler, psicòleg clínic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, doctor en psicologia i expert en mindfulness. Soler, que és un referent a nivell europeu en investigació en salut mental i teràpies psicològiques, parlarà de la neurociència, la meditació i el cervell humà. L’objectiu és aportar, des de la neurociència, l’explicació científica sobre què passa en el cervell humà quan una persona medita i per què té beneficis sobre la salut i el benestar un tema molt relacionat amb l’espiritualitat i Sant Ignasi.
En el marc del congrés també se celebrarà el taller Neurociència, mindfulness i psicologia obert a la ciutadania que serà impartit per Rosa Tejedor i Yolanda Martínez, psicòlogues clíniques de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia.
Les dues activitats seran gratuïtes, la conferència es podrà seguir de forma telemàtica, mentre que el taller serà presencial i hi ha places limitades. Les persones que hi estiguin interessades s’han d’inscriure prèviament. La conferència serà a les 12.15 hores i, el taller, de les 15.30 a 17.30 hores.
Els valors ignasians originals són plenament vigents en el nostre entorn i tenen molta connexió amb els temes que es tractaran en el II Congrés Internacional sobre Salut Mental i Innovació Social. Per això l’esdeveniment forma part de la Manresa 2022. A més, tots els congressistes vinguts d’arreu, rebran una invitació per a la visita de la Manresa Ignasiana que podran realitzar al llarg de l’any.
Sobre el congrés
El II Congrés Internacional sobre Salut Mental i Innovació Social està organitzat pel grup de recerca sobre Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) conjuntament amb la Càtedra de Salut Mental de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). A més del tema de l’aportació de les neurociències a les teràpies psicològiques, també es tractarà de la rehabilitació de les persones afectades per problemes de salut mental, de les aplicacions de la tecnologia i la innovació en el tractament de patologies relacionades amb la salut mental, així com dels aspectes transculturals a tenir en compte en el tractament de persones amb aquestes patologies.