El mapa de l'últim tram del Camí Ignasià ja es troba disponible en suport paper i traduït a 4 idiomes
Aquest nou material, editat per Bages Turisme en col·laboració amb Manresa Turisme, permet als visitants seguir l’etapa que uneix Montserrat amb Manresa sense necessitat de mitjans digitals o guies.El mapa està disponible en català, castellà, anglès i francès.
El mapa de l’últim tram del Camí Ignasià, editat per Bages Turisme i Manresa Turisme, ja es troba disponible en suport paper i en 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès). Aquest nou material turístic permet als visitants que vulguin fer el camí seguir el trajecte a peu sense haver d’utilitzar mitjans digitals o guies de viatge i s’afegeix als mapes que ja existeixen en d’altres trams del Camí Ignasià. El mapa es pot trobar a les oficines de turisme de Montserrat i Manresa i en d’altres punts d’interès. A la presentació, que s’ha fet aquest matí, hi han participat el conseller comarcal de Turisme, Agustí Comas Guitó, el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet Piqué, i el regidor de Turisme de Castellbell i el Vilar i Castellgalí, Jordi Calsina Jodas, un dels municipis bagencs per on passa el camí.
En la presentació del mapa, el conseller comarcal de Turisme, Agustí Comas, ha volgut posar en valor la bona entesa entre Consell Comarcal del Bages i Ajuntament de Manresa i la gran oportunitat que suposen per Manresa i comarca el Camí Ignasià i Manresa 2022. Comas ha afirmat que “és evident que Manresa 2022 no és només un projecte que es queda a la ciutat de Manresa, sinó que és un projecte de comarca i molt transversal, i com a Bages Turisme hi hem de ser i treballar conjuntament. Com més gent vingui a la capital, més revertirà en el territori i viceversa, i oportunitats com aquestes, que són d’àmbit mundial, s'han d'aprofitar. Per això és important tenir eines per al visitant, com és aquesta guia”.
Per la seva part, el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, ha explicat que dins el projecte Manresa 2022, el Camí Ignasià “té una gran importància per les seves característiques paisatgistíques, de valors i patrimoni” i ha manifestat que s’ha de continuar treballant adequadament perquè en els propers anys el Camí Ignasià faci “un gran salt qualitatiu per incrementar de forma notable el nombre de pelegrins”. Finalment, el regidor ha recordat la celebració aquest diumenge de la Marxa del Pelegrí, que ha qualificat “de gran festa popular que ha aconseguit la seva consolidació gràcies a un recorregut molt maco i molt agraït per als participants”.
Al seu torn, el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar, Jordi Calsina, ha subratllat la situació estratègica de la seva localitat en aquesta última etapa del Camí Ignasià i que també serà el punt d’esmorzar en la Marxa del Pelegrí. Calsina ha volgut recordar la tradició oral que explica en el decurs de la peregrinació del cavaller basc Iñigo López de Recalde, entre Montserrat i Manresa, aquest va fer estada al Mas Enric, l'any 1522. “Sembla ser que hi havia molta sequera. S'atribueix doncs al futur Sant Ignasi de Loiola que fes brollar aigua abundant d'un pou que s'havia assecat a l'indret que avui s’anomena el Pou dels Miracles”, ha dit.
El Camí Ignasià és un itinerari promogut de manera coordinada per les cinc comunitats autònomes per on que passa el Camí, i que són el País Basc, Navarra, La Rioja, Aragó i Catalunya. El Camí recrea l’itinerari que el cavaller Ignasi de Loiola va recórrer l’any 1522, des de Loiola (Azpeitia, País Basc), el seu poble natal, fins a Manresa, ciutat on va fer estada durant 11 mesos abans de viatjar a Terra Santa i va viure una profunda transformació espiritual.
El tram del Bages és l’última part del camí que s'inicia a l'Abadia de Montserrat i que culmina fins arribar a la Cova de Sant Ignasi a Manresa, on Sant Ignasi va escriure els Exercicis espirituals, les bases religioses de l'orde jesuïta. 25 quilòmetres de recorregut que permeten conèixer el territori del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central i gaudir d’espectaculars panoràmiques de Montserrat i un paisatge modelat pel passat fortament vitivinícola de la comarca. El recorregut es pot fer de manera circular gràcies al transport públic, que permet tornar fàcilment al punt d’inici, i això el fa especialment atractiu per al públic de la zona de Barcelona. A Castellgalí, la ruta compta amb el refugi de Pelegrins que ofereix serveis directament a les persones que segueixen el Camí.
Tot i que el Camí Ignasià té una senyalització pròpia al llarg de tot el recorregut, en alguns punts aquesta no és suficient i cal disposar d’informació addicional. D’aquí la necessitat d’editar aquest mapa, que vol ajudar els visitants a seguir l’itinerari sense complicacions. A més d’assenyalar el Camí, el mapa indica els 10 principals punts d’interès de la ruta: el mirador dels Apòstols, el Camí dels Degotalls i el mirador de Santa Cecília de Montserrat, les esglésies de Sant Esteve de Marganell, Sant Cristòfol i Sant Jaume de Castellbell, el Mirador dels Quatre Vents a Castellgalí i, ja a Manresa, la Torre de Santa Caterina, el Pont Vell, la Seu i el centre d’Acollida de Pelegrins.
També s’hi destaquen alguns punts de la ruta que mereixen una visita, com són l’abadia de Montserrat, el monestir de Santa Cecília també a Montserrat, el mirador del Pla de Mas-Roig a Castellbell, els paisatges de vinya del Celler Oller del Mas i la Cova de Sant Ignasi de Manresa.
L’última etapa coincideix amb el recorregut de la caminada popular de “Marxa del Pelegrí”, que tindrà lloc el proper diumenge 3 d’octubre, amb les 700 places disponibles pràcticament esgotades, fet que posa de manifest la consolidació de la caminada, amb participants no sols de la comarca sinó de tota Catalunya.
El mapa ha estat editat amb el suport de la Gerència de Turisme de la Diputació de Barcelona.