La commemoració dels 500 anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a Manresa s'obrirà dissabte amb un acte institucional amb les màximes autoritats del país
Està prevista l’assistència del President de la Generalitat, Pere Aragonès Garcia; així com la de la presidenta del Parlament de Catalunya, la de la consellera de Justícia i la de la presidenta de la Diputació de Barcelona. També hi seran presents alcaldes i alcaldesses de la Catalunya Central i representants d’entitats de la ciutat, entre altres autoritats. L’acte es farà a les 19 hores al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa i es podrà seguir en directe per Internet. Abans de l’espectacle de la plaça —que es farà tot seguit— l’Àliga de Manresa ballarà de manera excepcional amb motiu de l’obertura de l’Any Ignasià.
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès Garcia, es desplaçarà aquest dissabte a Manresa per presidir l’acte institucional d’obertura de la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat, que tindrà lloc a les 19 hores al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. També han confirmat la seva assistència la presidenta del Parlament, Laura Borràs Castanyer; la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró Buldó; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marin Martínez; els alcaldes i alcaldesses de les capitals de comarca de la Catalunya Central —així com bona part dels del Bages i els dels municipis que travessa el Camí Ignasià—; els exalcaldes de Manresa —Joan Cornet Prat, Jordi Valls Riera i Josep Camprubí Duocastella—; el Bisbe de Vic, Romà Casanova Casanova; l’Abat de Montserrat, Manel Gasch Hurios; el delegat provincial de la Companyia de Jesús a Catalunya, Enric Puiggrós Llavinés, i representants d’entitats de la ciutat, entre altres autoritats.
L’acte es podrà seguir en directe per Internet a través de la web de l’Ajuntament de Manresa. Inclourà els parlaments de les màximes autoritats del país, de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i del tinent d’alcalde i regidor de Turisme i Projecció de Ciutat, Joan Calmet Piqué.
Tot seguit, a les 20 hores, s’iniciarà a la plaça Major l’espectacle inaugural ‘Manresa Transforma’, a càrrec de la companyia de dansa aèria Sacude i amb la participació de Xàldiga i de la Colla Castellera Tirallongues (més informació en aquest enllaç). Es tracta d’un espectacle pensat perquè el públic el gaudeixi a peu dret. L’Ajuntament informa que es controlarà l’aforament de la plaça amb punts de vigilància en els seus accessos.
Abans de l’espectacle, l’Àliga de Manresa —que té el seu origen al segle XVI i és considerada la màxima representació de la ciutat— ballarà de forma excepcional, com a símbol de la ciutat de Manresa, la seva dansa solemne a la plaça Major davant les màximes autoritats del país, amb motiu de l’obertura de l’Any Ignasià.
Un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats
L’espectacle inaugural donarà pas a un programa que conté més de 40 accions i 100 activitats i que està distribuït en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Love Of Lesbian, Ramon Mirabet, Carles Cases, Manel Camp, l’Escolania de Montserrat o Jordi Savall, entre molts altres. El programa sencer es pot descobrir awww.manresa2022.cat.
L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte.
De Manresa al món
Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. La commemoració —de relleu mundial— permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de Manresa i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià.