menu
Imatge de fons
Manresa 2022 Actualitat

Manresa 2022 impulsa la projecció de la ciutat com a destinació turística a través de la petjada d'Ignasi de Loiola

24/11/2021

La commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa —de relleu mundial— permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de la ciutat i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià. S’ha confeccionat un programa transversal que té els valors universals com a elements conductors i que conté més de 40 accions. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós, que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove, en una trobada en la qual s’ha convidat el Papa Francesc. També cal subratllar les accions que enforteixen la connexió País Basc – Catalunya, inici i final del Camí Ignasià, i les actuacions culturals i musicals, amb la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp, l’Escolania de Montserrat o Jordi Savall, entre altres.

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor de Turisme i Projecció de Ciutat, Joan Calmet Piqué, han presentat avui el programa de Manresa 2022, una aposta estratègica de ciutat, transversal i participativa, que té la voluntat d’impulsar Manresa com a destinació turística a través de la petjada que ara fa 500 anys hi va deixar Ignasi de Loiola. L’objectiu és fer de Manresa un motor de pensament i transformació social —a partir de la posada al dia de valors universals— potenciant a la vegada el ric llegat patrimonial que acumula la ciutat, que és final del Camí Ignasià.

El projecte va néixer ja fa més de set anys, amb la mirada posada en un 2022 que compta amb un programa especial per celebrar l’efemèride, i que té una clara voluntat de continuïtat per assentar i consolidar la marca: Manresa és el final d’un camí, però és també l’inici d’un de nou. El lema de Manresa 2022 és “Transforma”, una transformació que pot ser individual, però que sobretot ha de ser col·lectiva. Una transformació que també ha d’impactar en la ciutat, fent-la més amable per a la gent que hi viu, millorant la seva qualitat de vida, i fent-la també més atractiva per a visitants i turistes.

La commemoració —de relleu mundial— brinda una oportunitat a la ciutat per potenciar els valors universals que van inspirar Ignasi: tolerància, solidaritat, formació, coneixement, esforç, austeritat, espiritualitat, diàleg interreligiós, resiliència, sentit de comunitat... Valors essencials que avui són plenament vigents —amb debats arreu del món, com el del canvi climàtic— i que han d’impulsar la ciutat cap endavant per fer-lamés sostenible, adaptada al nou entorn ieconòmicament equilibrada. I brinda també una oportunitat per reivindicar i promocionar el llegat patrimonial. La imponent Seu de Manresa o la Cova —on fa poc s’han estrenat els mosaics de Marko Rupnik, que decoren tot el temple— en són exponents principals. També el carrer medieval del Balç, el Pou de Llum, l’Espai 1522 o el futur Museu del Barroc de Catalunya, un equipament cultural de primer ordre que és previst que s’inauguri el 2023. Espais amb petjada ignasiana que la ciutat vol fer lluir potenciant, a la vegada, el fet que Manresa és el final del Camí Ignasià, una ruta que s’inicia a Azpeitia, al País Basc, i que ressegueix les passes d’Ignasi a través de cinc comunitats autònomes, amb les quals s’estan fent passos per a la promoció conjunta del camí.

Tres moments clau i set eixos per un programa transversal i participat

El programa d’actes de Manresa 2022 inclou més de quaranta esdeveniments al llarg de l’any, distribuïts en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, però pel fel de tractar-se d’un projecte transversal i de ciutat, hi ha un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual implicades en les accions previstes.

El 2022 tindrà tres moments clau, al voltant dels quals s’articularà tot el programa. El primer és el 29 de gener, quan es farà el tret de sortida oficial a la plaça Major, amb un espectacle de música i dansa aèria que la companyia Sacude Danza ha adaptat expressament per a Manresa 2022 juntament amb Xàldiga, entitat de cultura popular manresana.

El segon moment clau serà el 25 de març, dia en què Ignasi de Loiola va arribar a la ciutat, i dia en què l’Escolania de Montserrat farà un concert a la Basílica de la Seu, tot rememorant el darrer tram de camí que va fer Ignasi.

En aquestes dates també tindrà lloc una acció-performance en espais ignasians de la ciutat, a càrrec del prestigiós escultor danès Björn Nörgaard i del músic francès Christophe Charles, que representarà la cloenda del Centenari de Joseph Beuys, iniciat aquest octubre, una celebració que la capital del Bages està aprofitant per reivindicar i exportar la important influència de Manresa i d’Ignasi de Loiola en la vida i obra de Beuys, considerat un dels artistes més rellevants de la segona meitat del segle XX per la transformació radical que va aplicar a l’art contemporani.

Durant el març també tindrà lloc el Simposi d’Espiritualitat “Diàlegs per a la transformació”, amb la participació dels pensadors Satish Kumar, Jorge N. Ferrer i Berta Meneses, i el concert “Carst” de Manel Camp, als Jardins de la Cova.

I el tercer moment clau serà el juliol, coincidint amb la festivitat de sant Ignasi. El dia 22 l’Orfeón Donostiarra visitarà Manresa, en un concert que reforça la connexió Euskadi – Catalunya del Camí Ignasià. I el dia 23 tindrà lloc un dels actes més populars: la Refesta del Camí Ignasià, una festa aglutinadora que tindrà lloc en ple Centre Històric i que serà una mostra de la potent cultura popular i tradicional de Manresa: geganters, diables, dansa, castellers, circ... La Refesta recuperarà l’esperit de les festes de canonització que es van produir el 1622, unes festes que els arxius històrics descriuen com a “cèlebres, magnífiques i grandioses”, celebrades “a banc obert” (sense límit de despesa) i que van comptar amb la participació de tota la ciutat. Es tracta d’un acte que es vol consolidar en el calendari festiu de Manresa, amb l’objectiu de convertir-se en la festa de referència del final del Camí Ignasià.

Cruïlla de camins, un fòrum internacional de debat interreligiós

Un dels actes principals relacionats amb la posada al dia dels valors ignasians serà el Cruïlla de Camins, un fòrum internacional que acollirà figures destacades d’arreu del món en el camp del pensament, i en el marc de la Trobada de Líders del Consell Mundial de Religions per la Pau de Religions for Peace, l’organització internacional de referència de promoció de la pau. Serà una trobada intergeneracional, que combinarà joventut i coneixement i que tindrà el medi ambient i el canvi climàtic com a tema principal. L’Ajuntament de Manresa ha convidat expressament al Papa Francesc a ser-hi. El fòrum es desenvoluparà en tres jornades a l’abril que inclouran xerrades, diàlegs, tallers, visites i la signatura d’un pacte global multireligiós i multisectorial per a convertir les ciutats actuals en espais sostenibles: el ‘Document Manresa’. La implicació de Religions for Peace significa comptar amb la participació de més de 90 països i amb el lideratge de la doctora Azza Karam, secretària general de l’organisme, que ha confirmat la seva presència a Manresa.

Un altre dels actes ideats per reflexionar sobre la societat actual és l’Àgora d’Educació ‘Mestres que (es) transformen’, organitzada amb la Fundació Universitària del Bages – Universitat de Manresa, i adreçada a fomentar el debat entre la comunitat educativa per activar accions de canvi i millora. Comptarà amb Kaleb Rashad, Pepe Menéndez, Melina Furman, Marina Subirats, Salvador Cardús, Montserrat Pedreira, Eduard Vallory, Eva Bach, Òscar Andreu, Carme Junyent, Francesc Torralba, Marta Esteve, Jaume Cela i Fathia Benhammou (vegeu-ne més informació en aquest enllaç).

La música i el teatre també són motor de diàleg

La música també serà una de les protagonistes del programa al llarg de l’any, amb propostes que traspassen l’àmbit purament musical i que conviden al diàleg per a la transformació social. En aquest escenari, la cantant israeliana Noa (juliol) —que participa en diverses iniciatives per la pau—, el músic Jordi Savall (abril) —que prepararà una actuació inèdita basada en la vida d’Ignasi en el marc del festival Espurnes Barroques—, Sílvia Pérez Cruz (abril), Carles Cases (juliol) o l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu (juny) seran alguns dels convidats.

Pel que fa al teatre, al setembre s’estrenarà Enecus, amb la participació de professionals de la música i les arts escèniques de la ciutat: Jordi Figueras, Celeste Alías, Marta Valero, Xavier Mestres, Natxo Tarrés i Salva Racero, sota la direcció d’Enric Llort. Es tracta d’un espectacle musical inspirat en la vida d’Ignasi que pretén endinsar-se en la capacitat de transformació de les persones.

La promoció del Camí Ignasià

La promoció del Camí Ignasià amara tot el programa. A banda de la Refesta i dels concerts de l’Escolania de Montserrat i de l’Orfeón Donostiarra, hi ha diverses propostes pensades per consolidar Manresa com a ciutat d’arribada del camí i per reforçar la connexió amb Azpeitia. Les Jornades Gastronòmiques del juny —que compten amb la participació de BasqueTour—, el festival Sons del Camí del juliol —que enguany arriba a la 9a edició amb Noa com a cap de cartell—, la Ignasiana BTT (setembre) o la Marxa del Pelegrí i el Torneig de Bàsquet del Camí Ignasià (abril) —amb combinats d’Euskadi, Navarra, La Rioja, Aragó i Catalunya— en són exemples.

De Manresa al món

Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa.

Nou lloc web manresa2022.cat

Amb la presentació dels actes, Manresa 2022 també estrena un nou lloc web amb la informació actualitzada de la programació, per tal que tothom pugui accedir a la informació més completa dels actes i, si s’escau, poder fer reserva o compra d’entrades de tots els esdeveniments que inclou Manresa 2022.

Ambaixadors que projecten Manresa

Manresa 2022 compta amb un programa de persones ambaixadores format per prop de 40 personalitats vinculades amb la ciutat —i que destaquen en els seus camps— que s’han compromès de manera pública a projectar i promocionar la ciutat arreu. Entre els noms hi ha l’exjugador de bàsquet Joan Creus; la investigadora Núria López Bigas; el científic Ignasi Ribas; la monja Lucía Caram; el científicPere Joan Cardona; l’escultoraÀngels Freixanet; el gestor culturalValentí Oviedo; la mezzosopranoMireia Pintó; la dissenyadoraMíriam Ponsa; l’artista i arquitecta Maria Picassó; el vicepresident corporatiu de MicrosoftJordi Ribas; l’escriptor Genís Sinca; el dibuixantManel Fontdevila, el músic Natxo Tarrés o el cineasta David Victori, entre altres. El programa Persones Ambaixadores Manresa 2022 també compta amb referents internacionals que han destacat per la seva tasca a favor de la pau, com Federico Mayor Zaragoza i Adolfo Pérez Esquivel. (més informació sobre el Programa Ambaixadors en aquest enllaç).

El projecte Manresa 2022 compta amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i els fons europeus FEDER.