L'Ajuntament de Manresa posa en marxa demà la nova regulació d'accés al Camí de la Cova
Amb la vista posada en l’any 2022, aquesta actuació completa les realitzades aquest estiu que l’objectiu de millorar la mobilitat de la zona i donar prioritat als vianants, que guanyaran espai al voltant del conjunt patrimonial.
L’Ajuntament de Manresa engega a partir de demà dijous 21 d’octubre, la nova regulació d’accés de vehicles al Camí de La Cova, una iniciativa que forma part de les actuacions que es van iniciar l’estiu passat entorn del santuari, amb la vista posada en l’any 2022, any en què es commemoren els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a la ciutat. Es tracta d’un seguit d’actuacions que, en el seu conjunt, estan adreçades a millorar la mobilitat de la zona, endreçar el sector i donar prioritat als vianants, que guanyaran espai al voltant del conjunt patrimonial.
Així a partir de demà s’estableix una zona de circulació restringida al tram de Camí de la Cova, respecte als vehicles procedents de carrer Sant Marc, en sentit ascendent i fins a La Cova. Es manté la regulació de trànsit en prioritat invertida ja existent (Zona de vianants) amb un límit de velocitat de 20 km/h, vianants amb prioritat de pas respecte als vehicles i amb prohibició d’estacionament excepte els aparcaments senyalitzats a tal efecte.
S’autoritzarà l’accés de vehicles a la zona de circulació restringida als vehicles de serveis i d’emergències; vehicles de residents dins el sector o que accedeixin o surtin d’un gual autoritzat dins el sector; les bicicletes i altres vehicles sense motor; els vehicles que hagin d’accedir a La Cova amb motiu d’actes o celebracions de culte que s’hi realitzin; els vehicles amb targeta de mobilitat reduïda; i els autobusos que acompanyen a visitants a La Cova, durant el temps imprescindible per a fer descotxat de viatgers (després hauran d’estacionar al reservat per a autobusos que hi ha al Passeig del Riu o a la zona del Congost).
Es prohibeix l’estacionament en tota la zona de circulació del camí de la Cova a excepció de dues places d’estacionament senyalitzades a l’alçada de l’entrada al Santuari. Aquestes places d’estacionament són d’ús exclusiu pels usuaris/àries que ho requereixin amb motiu d’un acte o celebració de culte puntual que tingui lloc a La Cova. Les acreditacions d’autorització a estacionament (model de targeta inclosa en la resolució) en aquestes places seran gestionades pel personal de La Cova.
Per tal de poder estacionar als voltants de la Cova, hi ha senyalitzat el pàrquing Centre Històric i el de la Seu Centre (plaça de la Reforma).
Com a novetat, des de l’agost el pàrquing del Centre Històric també obre els diumenges.
Properament, l’Ajuntament instal·larà un panell electrònic a l’entrada de Manresa pel Pont Vell en el qual s’indica en temps real la capacitat dels tres aparcaments municipals que hi ha als voltants: Quatre Cantons, La Seu Centre (plaça de la Reforma) i Centre Històric.
A l’estiu es va millorar aquest entorn
Els treballs de millora de l’entorn de la Cova es van iniciar l’estiu passat amb diverses intervencions, que van consistir en la renovació del ferm de la plaça del santuari, suprimint les voreres, executant una calçada única i eliminant els aparcaments. El camí de la Cova es va repintar el pas de caminants fins al santuari —vinculat a l’arribada del Camí Ignasià—, i es va sanejar el mur nord-est (eliminació d’herbes i arbustos) i es van renovar els vinils dels dos plafons patrimonials.
Totes les actuacions tenen la voluntat de facilitar l’arribada de visitants a La Cova i de promocionar a la vegada que aquests visitants trepitgin tant com puguin altres indrets de la ciutat de Manresa, com el Centre Històric; Sant Domènec, on hi ha el renovat Espai 1522; el Carrer del Balç, la plaça Major, la Seu i diversos carrers comercials, entre altres punts d’interès.
La Cova, bressol dels Exercicis Espirituals
En una de les balmes més característiques del paisatge manresà, enclotada però amb una vista frontal de la muntanya de Montserrat i de la vall del riu Cardener, diu la tradició que Ignasi de Loiola s’hi va retirar una temporada per meditar i escriure els cèlebres Exercicis Espirituals. Amb el pas dels anys, aquella senzilla coveta s’ha acabat convertint en l’edifici més monumental i fastuós de la ciutat. Damunt de la roca natural s’hi ha erigit un imponent santuari, que s’ha convertit indiscutiblement en lloc ignasià per excel·lència de la ciutat i en un dels referents més universals del món jesuític.
AlSantuari de la Cova de Sant Ignasi, paisatge i arquitectura es fusionen d’una manera sorprenent, tot formant una façana artificial sobre el puig de Sant Bartomeu, que és un dels elements més visibles de l’entrada de Manresa. La seva decoració, amb una barreja d’estils que conjunta el barroc de l’escola escultòrica manresana amb el modernisme de Josep Llimona, esdevé un tret d’identitat que diferencia aquest santuari de la resta d’espais patrimonials de la nostra ciutat.