Manresa inicia els treballs per millorar la senyalització i els murs de pedra seca al tram final del Camí Ignasià
L’actuació sobre els murs de delimitació de pedra seca pretén recuperar el paisatge dels camins d’origen medieval de la zona de Santa Caterina. Les actuacions sobre la senyalització tenen l’objectiu de millorar l’orientació geogràfica en aquest itinerari i fixar i consolidar la toponímia de la zona, especialment la nomenclatura de la xarxa de camins.
En el marc del projecte Manresa 2022, l’Ajuntament de Manresa ha engegat una nova iniciativa que té l'objectiu de millorar la senyalització i els murs de pedra seca al voltant del camí que conforma el tram final del Camí Ignasià. Els treballs tenen una durada prevista de 3 mesos i un pressupost de 145.000 euros, i es desenvoluparan entre el límit del terme municipal i el barri de la Guia, situat a tocar del Pont Vell sobre el riu Cardener. Aquest matí, el regidor d'Urbanisme i Mobilitat, David Aaron López Martí, i el regidor de Turisme i Projecció de la Ciutat, Joan Calmet Piqué, han fet una visita a la zona coincidint amb l'inici de les obres.
L’actuació sobre els murs de delimitació de pedra seca pretén recuperar el paisatge dels camins d’origen medieval de la zona de Santa Caterina. En concret, els treballs inclouen refer aquells murs de pedra seca que es troben derruïts i completar aquells fragments de mur que han desaparegut parcialment.
La pedra seca és una de les tècniques tradicionals de construcció més utilitzades al llarg dels segles per bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua, que van permetre als nostres avantpassats domesticar la natura i garantir la mateixa subsistència. És un testimoni principal de l’arquitectura tradicional i suposa un conjunt patrimonial molt abundant a Catalunya i especialment a Manresa i el Bages. Per la seva significació històrica i el seu valor patrimonial, l’art de la pedra seca fou inscrit, l’any 2018, per part de la UNESCO a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Les actuacions de senyalització, més enllà de reforçar i completar la senyalització de l’itinerari del tram final del Camí Ignasià, pretenen millorar l’orientació geogràfica dels ciutadans al llarg d’aquest itinerari i pretenen, també, fixar i consolidar la toponímia de la zona, especialment la nomenclatura de la xarxa de camins.
En aquest projecte, s’estableixen dues tipologies de senyals direccionals. Una per als camins rodats –oberts al trànsit lliure de cotxes i vehicles motoritzats- i una altra per als camins i corriols reservats a vianants i bicicletes. La senyalització direccional es situarà només a les cruïlles i contindrà informació diversa: el nom del camí, l’explicació geogràfica, la destinació i la identificació de les rutes.
A banda d’aquests treballs als murs de pedra seca i la instal·lació de nova senyalització, també es preveu fer una actuació per executar la cuneta als llocs on faci falta així com l’aportació de tot-ú on el ferm que estigui disgregat per a l’evacuació de l’aigua de pluja.
Els treballs han començat a l’inici del camí del Barri de la Guia i continuaran fins a un caminet existent que connecta amb el mateix barri i que permetrà oferir un itinerari alternatiu d’accés a la Torre Santa Caterina. És previst tallar el pas dels vianants als trams afectats de dilluns a divendres i es reobriran durant el cap de setmana.
Un projecte finançat pels Fons FEDER
La millora de la senyalització i dels murs de pedra seca està finançada en un 50% del seu cost brut (sense IVA) pels FonsEuropeu de Desenvolupament Regional, en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, en el qual l’Ajuntament de Manresa va presentar el projecte “Manresa 2022: arribada del Camí Ignasià”.
Amb aquesta ajuda, d’un total de 825.538,78 euros, s’han realitzat aquests darrers anys les actuacions de l’ascensor entre la plaça Major i el carrer de Santa Llúcia; del carrer del Balç, del tram de la Via Sant Ignasi entre el carrer Sant Marc i la plaça Sant Ignasi (es va ampliar i arbrar la vorera esquerra); i també una fase d’obres del nou Museu del Barroc.
Altres actuacions al tram final del Camí Ignasià
L’itinerari del Camí Ignasià, en el tram entre Montserrat i Manresa, ressegueix les planes de l’Oller i de Santa Caterina abans d’arribar a la ciutat. Aquest tram transcorre per camins rodats agrícoles i, en el seu tram final, per corriols i camins de bast, que en el seu tram final es remunten almenys a l’alta Edat Mitjana. Aquests trams de camí, situats a la plana i a les costes de Santa Caterina, conserven encara alguns dels seus trets medievals (amplada i murs de delimitació de pedra seca principalment).
Al tram de l’itinerari més proper a la ciutat, s’hi ha realitzat aquests darrers anys dues actuacions per millorar-ne les condicions: s’ha pavimentat el tram més accidentat del camí entre Santa Caterina i el barri de la Guia, tot conservant els fragments de l’antic paviment existent; i s’ha construït una vorera en voladís sobre el riu Cardener que permet connectar amb el pont Vell, element d’enllaç del camí amb el teixit urbà de la ciutat.
El Camí Ignasià
ElCamí Ignasià, és un itinerari impulsat per la Companyia de Jesús querecorre els camins de pelegrinatge que va fer Sant Ignasi de Loiola l'any 1522. Aquest camí uneix la seva terra natal, Azpeitia (Euskadi), amb Manresa, on va tenir nombroses experiències místiques durant els onze mesos que hi va passar.
Tant aquest camí com la posterior estada a Manresa, són considerats dos moments cabdals en la vida del futur sant,especialment representatius de la seva transformació espiritual: d'una vida dedicada a les armes i als plaers mundans a una vida de contemplació i ajuda als més necessitats.
El Camí Ignasià és una ruta de 640 km que permet gaudir en 27 etapes de la gran diversitat natural i paisatgística de 5 comunitats autònomes (Euskadi, La Rioja, Navarra, l’Aragó i Catalunya), gaudint de l'experiència de fer camí, de convertir-se en pelegrí.