menu
Imatge de fons
Manresa 2022 Actualitat

Tot a punt per a una Festa de la Llum 2019 que amplifica la idea de Manresa com a ciutat de concòrdia

31/01/2019

Manresa ofereix, del 15 de febrer al 10 de març, una àmplia programació amb una setantena d’actes per a tots els públics. La cargolada “Cargols de la Llum” a Sant Domènec, la inauguració d’un Itinerari Botànic al Parc de Puigterrà, o Espais de Concòrdia -un espectacular acte de so i llum de grans dimensions sobre la Muralla del Carme-, són algunes de les noves propostes que s’incorporen a la Festa de la Llum, que difon la idea de Manresa com ciutat de concòrdia.

Al segle XIV, un acte Concòrdia va tancar la disputa a l’entorn de la construcció de la Sèquia i va permetre l’arribada de l’aigua a Manresa, després que la misteriosa Llum arribés des de Montserrat. Set segles després, Manresa continua sent una ciutat de concòrdia, i les festes de la Llum són una ocasió per reinvidicar-ho.

Així doncs, la Festa de la Llum, la festa d’hivern de Manresa, ja és a la graella de sortida per a una nova edició que arrenca el 15 de febrer i finalitzarà el 10 de març, amb la celebració de la Transèquia, i que tindrà un altre punt àlgid els dies 23 i 24 de febrer, amb la XXII Fira de l’Aixada. Un any més, l’Ajuntament de Manresa, l’Associació la Misteriosa Llum i l’entitat administradora d’aquest any, la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, han preparat conjuntament una programació molt àmplia, de qualitat, amb novetats importants que combinen cultura, tradició i un munt d’activitats lúdiques i esportives.

Amb aquesta festa, Manresa commemora, any rere any, l’arribada, el 1345, d’una llum resplendent i misteriosa des de Montserrat a l’església del Carme, que va permetre als manresans de l’època fer realitat la construcció de la Sèquia i portar l’aigua a la ciutat.

Els detalls de la PROGRAMACIÓ aquesta nova edició de la festa els han donat a conèixer avui, al centre cultural El Casino, la regidora de Projecció de la Ciutat i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Neus Comellas; el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM). Antoni Erro; el president de l'Associació Misteriosa Llum, Valentí Tatjé. Han assistit també diversos representants de les empreses patrocinadores: Carles Caballero (BBVA); Josep Olivet i Meritxell Bautista (Fibracat); i Toni Garriga (Elèctrica Garriga). Altres empreses patrocinadores de la festa són Assistència Sanitària, Denso, Salido, Oliva Torras, Remi, Expomon, i Parc de la Sèquia.

Neus Comelles ha mostrat la satisfacció de poder presentar una edició d’una festa “única, que mostra la singularitat de Manresa, com a ciutat que aposta pel diàleg, la concòrdia i la llum”. La regidora ha agraït les empreses del territori que “donen suport a la nostra festa” i ha afegit que l’aposta històrica dels manresans “per la perseverança i la tenacitat” s’ha plasmat en aquesta edició amb una “experiència meravellosa de treball en equip” entre l’Ajuntament, la FAVM i l'Associació Misteriosa Llum.

L’itinerari botànic, al parc de Puigterrà, i Cargols de Llum, a Sant Domènec

Aquesta edició es presenta amb la incorporació de nous actes així com diverses novetats en alguns dels actes tradicionals o dels que s’han anat incorporant en les darreres edicions de la Festa de la Llum. Així, entre les novetats més destacades, s’incorporen dos nous actes que organitza directament l’entitat administradora. Aquests actes són l’Itinerari Botànic al parc de Puigterrà, i una cargolada popular “Cargols de Llum” a la plaça Sant Domènec.

Antoni Erro ha manifestat que “Manresa té, amb la festa de la Llum, un tresor” i ha afegit que aquests dos projectes nous “neixen amb la voluntat que es quedin en la programació dels propers anys”.

La inauguració de l’itinerari botànic tindrà lloc el divendres 15 de febrer, a les 12.30h, al parc de Puigterrà, un veritable pulmó verd al mig de la ciutat abastament reivindicat pels veïns i on es plantaran 10 tipus d’arbres que ara no hi són i se’n senyalitzaran 27. La intenció d’aquesta proposta és que se’n pugui fer un aprofitament didàctic per part dels centres educatius i la ciutadania en general.

La cargolada popular “Cargols de Llum” tindrà lloc el dissabte, 16 de febrer, a partir de les 12 h, a Sant Domènec, amb la voluntat d’aplegar un bon nombre de persones que gaudeixin d’aquest element gastronòmic. Ja s’està treballant per fer la venda anticipada als locals de les Associacions de Veïns dels tiquets que tindran un preu de 5 euros, i que també es podran vendre el mateix dissabte a la plaça Sant Domènec.

Projecció gegant d’imatge i so sobre la Muralla del Carme

Un altre de les novetats d’aquesta edició serà l’acte “Espais de Concòrdia”. El dimecres 20 de febrer, al voltant de les 9 del vespre, s’efectuarà una projecció d’imatge i so de grans dimensions a la Plaça Europa, directament sobre la muralla que dóna a la Plaça Milcentenari i a la part posterior de l’Església del Carme. Prèviament, s’efectuarà una processó de torxes i espelmes des de la mateixa església, un cop acabada la representació del Misteri. Dins l’acte es celebrarà també l’ofrena de la Llum i de l’Aigua a la ciutat i es recordarà l’acord o concòrdia que el 19 de novembre de l’any 1345 el Rei Pere III, el Bisbe de Vic i els lletrats representants de Manresa varen signar i que permeté construir la Sèquia, obra clau per a la prosperitat de la nostra ciutat. La llum, l’aigua, els personatges, la música i diferents efectes visuals seran protagonistes en una inèdita projecció d’aquestes característiques a Manresa.

Valentí Tatjé ha qualificat aquest acte dels Espais de Concòrdia de “molt espectacular i inèdit. Serà un espectacle de gran qualitat per simbolitzar la misteriosa llum. Amb aquesta proposta volem visualitzar l’especial rellevància per a la ciutat de l’acord oficial que va permetre construir la Sèquia”.

Una programació atractiva i variada

També hi haurà novetats a la quarta edició de la Marxa de les Cinc Mil Canes, que es durà a terme el dia 20 de febrer, amb un nou recorregut, que arrencarà al Parc de l’Agulla i finalitzarà a l’Església del Carme. Aquest 2019, el judici popular, que l’any passat es va fer sobre el tema l’aigua, en aquesta edició es farà sobre els gossos, i estarà organitzat pel Col·legi d’Advocats de Manresa.

Un any més, el 20 de febrer de 18.30 a 22.00h, tindrà lloc l’acte Jardins de Llum, l’itinerari d’art, llum i aigua al Centre Històric de Manresa, una proposta organitzada per la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central.

En aquesta edició, també està previst un concert solidari de la Festa de la Llum, a la Sala del Carlins, amb la participació de diversos grups musicals de la comarca, a benefici de les obres de rehabilitació de la Sala Els Carlins. Aquesta activitat era inicialment prevista per al 2 de març però s’ha ajornat per al 8 de març.

Com acte també destacat, el dimecres 20 de febrer, a 2/4 de 10 del vespre, al teatre Kursaal, tindrà lloc el darrera ponència escènica “Manresa des d’una altra mirada”, que en aquesta ocasió tindrà de convidats el músic manresà Natxo Tarrés i l’actor Quim Masferrer.

Els concerts de Carles Casas al Kursaal, l’acte del lliurament del 19è premi Joaquim Amat-Piniella, el Concert de la Llum-XXè Memorial Maria Comas, el teatre litúrgic Misteri de la Llum, l’espectacle de Quico el Célio, el noi i el mut de ferreries o la trobada de recreadors històrics al carrer del Balç, seran també, entre d’altres, actes destacats en una edició que es complementa amb propostes culturals i esportives per a tots els públics.

Pregons infantils i institucional

L’activista cultural manresà Joan Morros, actual coordinador de l'associació El Galliner i amb una llarga experiència en els àmbits associatiu i cultural de Manresa, serà el pregoner de la Festa de la Llum 2019. El pregó de la festa tindrà lloc el 15 de febrer a 2/4 de 8 del vespre al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. Prèviament, a les 11 del matí del mateix dia, tindrà lloc el pregó infanti,l que enguany anirà a càrrec d’un centenar d’alumnes de 6è de Primària i Educació de Secundària Obligatòria de l’escola Jeroni de Moragas, l’alumnat de 5è de Primària de l’escola Oms i de Prat i l’alumnat de 6è de Primària de l’escola Renaixença.

La imatge

Laimatge del cartell de la Festa de la Llumés obra d’Anna Villegas. La imatge representa una llum groga que entra per una porta i remarca la silueta d’una rosassa. La idea que es vol transmetre és que, atès que aquest any és la Federació d’Associació de Veïns de Manresa l’administradora de la Festa de la Llum, s’incorpora aquesta entitat al cartell i se simula una porta oberta de qualsevol casa i de qualsevol veí o veïna de la ciutat que deixa entrar a tothom a casa seva.

La imatge escollida ha estat el resultat de la votació a la qual van participar 16 persones, de les Associacions de Veïns de Manresa federades, l’Associació Misteriosa Llum, la Fundació Aigües de Manresa i l'Ajuntament de Manresa

La identitat de la festa

En el programa de la Festa de la Llum 2019 hi destaquen el seguit d’actes que, repetits any rere any, constitueixen la identitat de la festa. Són els que es desenvolupen el dia 21 de febrer, dia de la Misteriosa Llum. Aquests actes comencen a les 10.15h, amb elSeguici d’autoritatsdes de l’Ajuntament fins l’església del Carme, on hi haurà laSolemnecelebració eucarística, presidida per Monsenyor Romà Casanovas, Bisbe de Vic, amb la participació de la Capella de Música de la Seu, Cor Parroquial de Sant Josep i Coral Font del Fil, dirigits per Rosa M. Ortega i acompanyats a l’orgue per Franch Parella. A continuació la Colla Castellera Tirallongues de Manresa farà laPujadai baixada del pilar de quatre a les escales del Carmei, posteriorment, des de l’església del Carme fins la plaça Major hi haurà laDesfiladade la imatgeria de Manresa. A la plaça Major es procedirà a la tradicionalTronada a la Manresanai, tot seguit, a laCavallets de Manresa, Nans, Gegantons, Hereu i Pubilla, Gegants, Lleó i Àliga; la ballada participativa delBall del Rossinyoli delBall de la Bolangera de Manresa i la Ballada de Sardanesamb ala Cobla Ciutat de manresa, dirigida per Xavier Planes Gorina, que interpretarà “Gotes de frescor” de Josep M.Mestre i “la Llum de Manresa” de Francesc Juanola Reixach.