menu
Imatge de fons
Manresa 2022 Actualitat

L'Ajuntament de Manresa posa en marxa la visita ciutadana "Hora 20:22" per promoure el projecte Manresa 2022

10/10/2018

La proposta és gratuïta, ofereix un recorregut pels indrets més emblemàtics de la Manresa Ignasiana, com la Seu, el carrer del Balç o l’Espai 1522, i inclou algunes sorpreses i un tast gastronòmic final.

Què és el projecte Manresa 2022? Amb aquesta pregunta va començar la presentació, i posterior visita, d’”Hora 20:22”, una nova iniciativa de l’Ajuntament de Manresa que té l’objectiu de donar a conèixer el projecte Manresa 2022 a la ciutadania amb un recorregut pels indrets més emblemàtics de la Manresa Ignasiana. És una aposta estratègica de la ciutat, transversal i participativa que commemora els 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat on a viure prop d’un any.

Ahir al vespre es va fer la presentació de la proposta. L’explicació de la visita “Hora 20:22” va anar a càrrec de responsables de Manresa Turisme i del projecte Manresa 2022. També hi va assistir l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; i el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, que abans de començar el recorregut va assenyalar que cal treballar per donar a conèixer amb més intensitat el pla per posar a punt la ciutat de cara a la celebració del 2022. Calmet hi va afegir que “Hora 20:22 neix amb l’objectiu que els manresans hi participin activament i facin extensible el nom de Manresa més enllà”.

La visita va començar a l’Espai Manresa 1522, a l’edifici del Teatre Conservatori, on es va fer una breu introducció amb l’ajuda d’un audiovisual. Després d’aquest espai, es va iniciar el recorregut pels carrers del Centre Històric, on es va fer parada en diferents indrets i on els guies van fer les corresponents explicacions. A la capella de Sant Ignasi Malalt, per exemple, van exposar que “és el primer node important ignasià, i que al llarg del temps ha sofert molts canvis de restauració, l’últim el 2015”. A la plaça Major van afirmar que “l’edifici de l’Ajuntament és un Bé Cultural d’Interès Nacional pels fets històrics que ha viscut; com la crema del paper segellat o l’aprovació de les Bases de Manresa al 1892”. A la Seu van assenyalar que “és un temple especial en l’arquitectura i la llum i que les vistes des del parc porten a una inspiració transversal dirigida als àmbits de l’educació, la cultura, el lleure, l’art i la dansa”. Justament a la Seu el públic va poder gaudir d’una de les sorpreses de la visita. L’escultura “L’acollida”, de la plaça Fius i Palà, i la Plana de l’Om són altres indrets que es van visitar al llarg del recorregut.

“Hora 20:22” va finalitzar al carrer del Balç, que va ser reformat dins del projecte Manresa 2022, on els assistents van poder experimentar i provar diverses tècniques de relaxació relacionades amb els exercicis musicals, el projecte Lotus i el cicle de Sons del Camí.

L’activitat va cloure amb un tast gastronòmic, elaborat per Mas de la Sala, que està inspirat amb productes del pelegrí (el Dolç del gremi de forners, el Mossec de Porc del Palou, el Brou d’Aneto, el Bisbe i Botifarra Confitada del Grup Llobet) i acompanyat per vins històrics de la D.O. Pla de Bages i la Cervesa del Pelegrí de Guineu. Aquest tast, així com altres actuacions dins del pla gastronòmic, està subvencionat per l’Obra Social La Caixa.

Manresa, una ciutat acollidora, diversa i moderna

El projecte “Manresa 2022” és una aposta estratègica, transversal i participativa de la ciutat que té l’objectiu de celebrar i commemorar els 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages. A part, també es vol crear riquesa al territori i millorar la qualitat de vida dels ciutadans, tot convertint Manresa en un destí turístic al 2022 i més enllà, ja que vol continuar sent una ciutat acollidors, diversa i moderna.

Eixos estratègics

L'octubre de 2013 va començar la redacció del Pla Director del Projecte Estratègic Manresa 2022, que va ser elaborat per una comissió transversal formada per experts i personal de l'Ajuntament, però també amb una àmplia participació dels agents de la ciutat. Aquest pla director, que ha marcat els objectius i les prioritats fins al 2022 i més enllà, conté un pla d'accions amb 62 programes i més de 170 actuacions previstes que giren al voltant dels tres eixos estratègics del projecte; Manresa és camí, Manresa és acollida i Manresa és llum.

- Manresa és camí fa referència a les accions destinades a millorar i adequar les infraestructures, equipaments i espais de la ciutat que conformen la ruta ignasiana urbana, amb especial atenció a la preservació dels 22 punts ignasians de la ciutat.

- Manresa és acollida incideix en la promoció de l'oferta turística de Manresa i en la millora dels serveis turístics alhora que promou l'allotjament, la restauració i l'oci de la ciutat.

- Manresa és llum engloba les accions destinades a la projecció internacional del Cor de Catalunya i a la dinamització cultural, social, educativa i artística de la ciutat a través de propostes i activitats de tot tipus, sempre amb la complicitat del teixit cultural i associatiu de Manresa i el Bages.

Recursos turístics

La Manresa Ignasiana s’engloba en 22 llocs ignasians, 5 d'essencials i 17 de secundaris, i en 4 rutes urbanes.

- Llocs essencials: La Cova, la Basílica de la Seu, el Centre d'Interpretació del Carrer del Balç, el Museu Comarcal – Centre d'Acollida de Pelegrins, i l'Espai Manresa 1522: la ciutat d'Ignasi

- Llocs secundaris: Capella de Sant Ignasi Malalt, Capella del Rapte, Església de Sant Marc, Església de Sant Pau, Pou de Llum, Torre de Santa Caterina, Pou de la Gallina, Creu de Tort, Creu de la Culla, Creu de la Guia, Creu de Beuys, Santuari de Viladordis, Can Canyelles, Alberg del Carme, Casa Amigant, Convent de Santa Clara, Cardener i Pont Vell

- Rutes urbanes: Camí Ignasià, Itinerari urbà pel Centre Històric, Camí de la Il·lustració, Camí del Comiat

“Hora 20:22”, visites pel públic

La visita “Hora 20:22” té l’objectiu de donar a conèixer el projecte Manresa 2022 a la ciutadania. Per aquest motiu, s’han programat, d’una banda, unes sessions obertes al públic en general pel dijous 18 i divendres 19 d’octubre i pels divendres 9, 16, 23, i 30 de novembre; i per l’altra, unes altres sessions on es convidaran a col·lectius en concret; com la FUB, l’Associació El Galliner, La Caixa i Ampans. El punt de trobada serà a 2/4 de 8 del vespre a l’Espai Manresa 1522 i tindrà una durada de dues hores Totes les sessions són gratuïtes, però cal inscriure’s prèviament a www.manresaturisme.cat o bé presencialment a l’Oficina de Turisme (plaça Major, 10).

Les intervencions que s’estan duent a terme en el marc del projecte Manresa 2022 a la ciutadania, com el disseny, la producció d’audiovisuals i les visites, han estat finançades pel pla de comunicació previst en el “fons FEDER 2016-2022 arribada del Camí Ignasià” . Els disseny i producció d’audiovisuals ha anat a càrrec de l’empresa E2S.