menu
Imatge de fons
Manresa 2022 Actualitat

Manresa organitza el 12 i 13 de novembre unes jornades per donar a conèixer la gastronomia i els vins del Camí Ignasià

26/10/2016

Les Jornades gastronòmiques del Camí Ignasià, que se celebraran a Manresa els dies 12 i 13 de novembre en el marc del projecte Manresa 2022, neixen amb l’objectiu de donar a conèixer el Camí Ignasià, que va de Loiola a Manresa, i la seva gastronomia. La Fira Gastronòmica del Geoparc, un tast de vins amb el guardonat sommelier Josep Pelegrín i un ‘showcooking’ en directe seran algunes de les activitats que es duran a terme durant tot el cap de setmana, entre Sant Domènec i l’auditori de la Plana de l’Om. És una iniciativa de l’Ajuntament de Manresa, que ha desenvolupat la Fundació Alícia, amb el patrocini de l’Obra Social “la Caixa” i altres col·laboradors.

El Brou del Pelegrí, el vi bullit i els Dolços del Pelegrí són alguns dels productes que es podran degustar a les primeres Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià que se celebraran a Manresa els dies 12 i 13 de novembre, i que s’han presentat aquest migdia a l’Espai Manresa 1522. Les Jornades tenen el doble objectiu de donar a conèixer el Camí Ignasià, que uneix Loiola (al municipi basc d’Azpeitia) i Manresa, i alhora acostar el projecte Manresa 2022 a la ciutadania local i de la resta del país.

Les jornades neixen emmarcades en el projecte Manresa 2022, una aposta estratègica transversal i participativa per promoure la projecció exterior de Manresa amb motiu de la commemoració dels 500 anys de l’estada de Sant Ignasi a la ciutat, que s’escau el 2022. Així ho ha ratificat el regidor de Turisme i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, que ha afirmat “que el projecte té molt recorregut i contingut” i “amb molta substància”.

En aquest marc, s’ha escollit la gastronomia com una de les peces clau per incentivar l’activitat econòmica i turística de la comarca. Per aquest motiu, juntament amb la Fundació Alícia, l’Ajuntament ha ideat aquestes Jornades, amb un munt d’activitats relacionades amb la gastronomia no només de la ciutat i de la comarca, sinó també dels territoris del Camí Ignasià, que uneix la ciutat natal d’Ignasi al País Basc, amb Manresa, al llarg de gairebé 650 km que passen també per Navarra, la Rioja i Aragó. En aquest sentit, Calmet, ha afirmat que “el Camí Ignasià és un producte en sí mateix” i s’ha sabut lligar molt bé amb el tema gastronòmic que han motivat aquestes primeres jornades.

A les jornades es donaran a conèixer les receptes de la Cuina del Pelegrí, inspirades en l’època de Sant Ignasi, així com els productes enogastronòmics que s’han ideat en el marc del projecte Manresa 2022: brou, vi bullit, cervesa i dolços del pelegrí.

També es farà un tast de vins de les diverses DO per on passa la ruta i una presentació i degustació de plats típics del Camí. Alhora, una trentena de restaurants adherits a la xarxa del projecte oferiran els plats i els menús del pelegrí .

Les jornades també serviran per presentar la nova guia gastronòmica de la Manresa ignasiana i el Bages, amb una relació de restaurants, cellers i forns de pa on es podran degustar receptes i tastar o comprar vins i altres productes de la Cuina del Pelegrí.

Tast de vins amb el millor sommelier d’Espanya

El centre de les jornades serà la plaça Sant Domènec i l’Auditori de La Plana de l’Om, i entre les activitats hi destaca la presentació d’un tast de vins a càrrec de Josep Pelegrín, Millor Sommelier de Catalunya 2014 i 2015 i Millor Sommelier d’Espanya 2016, dissabte dia 12, a les 6 de la tarda, a la Plana de l’Om. Un tast d’esperit lúdic que anirà acompanyada de música i imatges per convertir-se en una experiència més enllà de la gastronomia.

2a Fira Gastronòmica del Geoparc

També dissabte, de les 4 a les 9 del vespre, tindrà lloc la 2a Fira Gastronòmica del Geoparc, una mostra que reunirà una vintena de productors agroalimentaris ubicats en l’àmbit geogràfic del Geoparc, que oferiran degustacions dels seus productes a preus populars.

Es tracta d’un certamen nascut l’any passat a iniciativa del Consell Comarcal del Bages, i que en aquesta edició suma esforços amb el conjunt de les Jornades. Es podran dur a terme experiències gastronòmiques (tats d’olis, tast de carn de conill i colomí, tastos de pans i coques...), a banda d’activitats familiars i moltes altres propostes.

El que s’ha volgut potenciar, segons Agustí Comas, president del Geoparc de la Catalunya Central i del Consell Comarcal del Bages, és el paper del productor i ha explicat el racó de les experiències gastronòmiques, amb diversos tasts, que es podran viure durant la fira a la plaça Sant Domènec, que Comas ha descrit com un espai ideal perquè “és molt obert a la ciutat”.

‘Showcooking’ a l’Auditori de la Plana

Diumenge al matí, a l’Auditori de la Plana de l’Om, 170 persones gaudiran d’un espectacle de cuina en directe, ‘showcooking’, que protagonitzaran quatre cuiners representants de les poblacions per on passa el Camí Ignasià, que tal i com a revelat Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, seran Roberto Ruiz (Frontón de Tolosa), Jordi Llobet (Restaurant L’O), Santi Cordón (Trinquete de Toledo) i Miguel Martinez (Kabanova de Logronyo). L’espectacle acabarà amb la presentació de la Guia Gastronòmica i dels ‘Productes del Pelegrí’, una proposta on han participat diversos gremis i empreses del territori conjuntament amb l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Alícia.

Massanés ha explicat la importància de les jornades “perquè la gent comenci a assaborir” quin gust té tot allò relacionat amb el Camí Ignasià, i ha relacionat el menjar i el valor de l’acollida en el que ha dit “les jornades són, per tant, una idea rodona”.

El director de la Fundació Alícia també ha recordat que al nostre país tota festa, tot acte important, va acompanyat de menjar, “perquè el menjar uneix la família, els amics, fa comunitat”.

Al migdia, la plaça Sant Domènec es convertirà en un espai de mostra enogastronòmica en què es podran degustar els Productes del Pelegrí, els plats del camí que s’hauran cuinat al matí a la Plana, i provar els vins de la DO Pla de Bages. Allà es donarà a conèixer el “vi bullit”, un dels productes desenvolupats amb motiu del projecte Manresa 2022 La DO explicarà, a més, que ja està treballant en una iniciativa pròpia per tal que els diferents cellers de la zona desenvolupin una línia de vins amb arrels tardomedievals i de varietats autòctones, inspirats en els que es podien prendre al Pla de Bages en l’època d’Ignasi. Aquests vins formaran part dels productes del pelegrí associats al projecte enogastronòmic de Manresa 2022.

L’Oficina de Turisme de Manresa també tindrà un espai a Sant Domènec des d’on explicarà les visites guiades de la Manresa Ignasiana que es fan durant tot l’any, i els atractius turístics de les diverses zones per on passa el Camí Ignasià.

A més, durant tot el cap de setmana, es podrà degustar la gastronomia ignasiana a una trentena de restaurants de Manresa i comarcal, que oferiran receptes originals del temps de Sant Ignasi, a més del Brou del Pelegrí, vins de varietats locals de la DO Pla de Bages i el Dolç del Pelegrí.

Les Jornades són una iniciativa de l’Ajuntament de Manresa, amb l’assessorament de la Fundació Alícia, que s’ha encarregat de la gestió tècnica. El patrocini principal és a càrrec de l’Obra Social de “la Caixa” i hi donen suport el Geoparc de la Catalunya central, la Diputació de Barcelona i la Generalitat. Entre els col·laboradors també hi ha el Gremi de Flequers, el Gremi d’Hostaleria, la DO Pla de Bages, Els Fogons gastronòmics del Bages, Cerveses Guineu, l’escola d’hosteleria Joviat i Caldos Aneto.

Beatriu Dorado, representant de Caixabank, present a la roda de premsa, ha remarcat la implicació de l’entitat amb el territori i amb els actes que donen suport a través de la Fundació i l’Obra Social, en aquest cas per donar a conèixer el Camí Ignasià i la Manresa 2022.

També han assistit a la presentació Josep Lluís Iriberri (Camí Ignasià), Eva Farré (DO Pla de Bages), Carolina Soler i Anna Ruano (Caldos Aneto), Ignasi Sala (Fogons del Bages), Gerard Badia (Gremi d’Hosteleri), i Màrius Ferrer (Escola Joviat).