menu
Imatge de fons
Manresa 2022 Actualitat

Portes obertes al nou "Espai Manresa 1522, la ciutat d'Ignasi", aquest cap de setmana

23/12/2015

Després de la inauguració d'aquest dilluns, els ciutadans podran conèixer el nou "Espai Manresa 1522. La ciutat d'Ignasi" aquest cap de setmana, en jornades de portes obertes que seran dissabte (finalment només a la tarda, de 5 a 8) i diumenge al matí, de 10 a 2. L'equipament ocupa una ala de l'antic claustre del convent de Sant Domènec, a l'actual teatre Conservatori.

Les jornades de portes obertes a la ciutadania del nou "Espai Manresa 1522. La ciutat d'Ignasi" es faran dissabte dia 26, de 5 a 8 de la tarda, i diumenge dia 27, de 10 a 2 del matí. Inicialment era previst obrir també dissabte al matí, però s'ha desestimat finalment pel fet de coincidir amb la festivitat de Sant Esteve. A partir del següent cap de setmana, 2 i 3 de gener, s'iniciarà l'horari d'obertura habitual, que serà els dissabtes, de 10 a 2 del matí i de 5 a 8 de la tarda, i els diumenges, de 10 a 2 del matí. Entre setmana, hi haurà visites concertades, que s’hauran de reservar a l’Oficina de Turisme de Manresa (93 878 40 90).

Els primers mesos, l’accés a l’equipament serà lliure, per tal que els manresans i visitants el puguin conèixer.

L’Espai Manresa 1522, la ciutat d’Ignasi és un dels equipaments de referència que preveu el Pla Director Manresa 2022, el projecte amb què es commemoren els 500 anys de l'estada de sant Ignasi a Manresa. Ocupa 194,62 metres quadrats, amb entrada pel carrer Mestre Blanch, a l’antic convent dels dominics de Manresa, que actualment forma part de l’edifici del teatre Conservatori, que s’ha rehabilitat i museïtzat completament. El pressupost de l'equipament i de l'escultura L'Acollida, de Ramon Oms, ha estat de més de 400.000 euros, aportats principalment per la Generalitat i la Diputació de Barcelona.

L’antic convent de Sant Domènec, que estava situat al costat de l’església de Sant Pere Màrtir, és un dels quatre llocs principals de l’estada a Manresa d’Ignasi, juntament amb la Cova (la balma on feia oració), la Seu (on pregava diàriament) i l’antic hospital de Santa Llúcia, on es va allotjar en arribar a Manresa i fou escenari del seu defalliment. A l’antic convent de Sant Domènec, Ignasi va ser acollit i hi va veure una època de crisi, penitència i visions.

El centre d’ubica doncs justament en aquest antic convent, on Ignasi va tenir vivències que el van transformar i que alhora és en ple centre de Manresa, al lloc on conflueix el nucli històric amb l’eixample de la ciutat.

El conjunt escultòric de Ramon Oms, un símbol de Manresa, ciutat d’acollida

Juntament amb l’espai museitzat, dilluns es va estrenar també el conjunt escultòric L’Acollida, de Ramon Oms, a la plaça Fius i Palà. Es tracta d’un homenatge a la gent de la ciutat, dones i homes d’aquesta ciutat, que al llarg de la història han acollit els necessitats, els perseguits, refugiats... Una ciutat que al seu dia va acollir Ignasi de Loiola i que avui també és oberta i acollidora. El conjunt escultòric representa la roba de sac del vestit que portava Ignasi, les mans de dones bondadoses, que el van alimentar i guarir quan estava malalt, i finalment, la noia que obre la porta de la ciutat, convida a entrar-hi i ens ofereix l’acollida.

L’equipament: prop de 200 metres d’un espai diàfan

L’equipament que s’ha inaugurat ocupa 194,62 metres quadrats. Es tracta d’un espai que els darrers anys havia estat el local de diverses entitats (El Galliner, Cineclub, Imagina’t), i on es conserven restes del claustre neoclàssic del convent. L’obra, feta a partir d’un projecte arquitectònic a cura de l’Ajuntament de Manresa, deixa a la llum un espai diàfan, sense divisòries interiors. Al mur est, es deixa vista la paret original de l’església de Sant Domènec. S’han enderrocat tots els trasfossats existents i s’ha arribat als paraments originals. També s’han enderrocat els cel rasos i s’han repicat i sanejat els arcs i les voltes.

Elements museogràfics de rellevància

Entre els elements més remarcables que es podran veure al nou espai hi ha una pintura del segle XVII, situada originalment a Sant Domènec, on es representa Ignasi com a fundador d’un nou ordre, i amb el convent i Montserrat al fons. També hi ha àbacs, capitells, un escut, un sarcòfag i el medalló de l’antic convent de Sant Domènec; així com claus de volta, un sarcòfag, un escut heràldic i pilars amb capitells de l’església del Carme, entre altres elements. Un vídeo de 12 minuts mostra la Manresa ignasiana, amb elements que actualment estan desapareguts.

El projecte de museïtzació ha anat a càrrec de l’empresa Quaderna, amb la col·laboració de CatEmocions.