L'oficina de Turisme i Manresa 2022 presenten una nova guia per descobrir la Manresa ignasiana
La guia és gratuïta i s’ha editat en quatre idiomes –català, castellà, anglès i francès- i pretén ser una eina perquè el visitant pugui recórrer pel seu compte els espais ignasians de la ruta.
L’Oficina de Turisme de Manresa i l’Oficina Manresa 2022 han editat una nova guia en format opuscle sobre la Manresa de Sant Ignasi de Loiola. La guia, que és gratuïta, s’ha editat en 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès) i pretén ser una eina perquè el visitant pugui recórrer pel seu compte els espais ignasians de la ciutat.
En aquest opuscle pot trobar-se un mapa amb els diferents recorreguts vinculats a Sant Ignasi i tota la informació fonamental dels espais de la Manresa que va conèixer el pelegrí de Loiola en la seva estada a la ciutat, l’any 1522. Així mateix, a la guia hi haurà un carnet segellable dels 5 espais essencials de la ruta que, un cop visitats, permetrà els visitants gaudir d’avantatges i descomptes a establiments a la ciutat.
La guia ha estat presentada, avui al migdia, pel regidor de Cultura i Turisme de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; i pel director executiu dela Fundació la Cova de Sant Ignasi, Lluis Pagès. A l’acte, que s’ha celebrat a la capella de Sant Ignasi Malalt, han assistir també els representant de l’empresa Catemocions, Josep Huguet (autor dels textos de la guia); el representant de l’empresa Quaderna, Jordi Rodó; i la representant de l’empresa E2S, Núria Sala, editora de la guia.
Joan Calmet ha subratllat la importància d’aquesta nova guia “que era molt necessària ja que posa al dia i actualitza de forma clara i concisa tota la informació de la Manresa ignasiana”. El regidor ha qualificat l’opuscle “de programa atractiu” que ajudarà els visitants a conèixer els cinc punts essencials i els altres 22 punts de gran interès que ofereix la ciutat i que han de servir per projectar el projecte 2022”.
En el mateix sentit s'ha expressat Lluis Pagès que ha qualificat la guia de “molt pràctica” i que “servirà als visitants de la Cova perquè coneguin tota la informació vinculada a Sant Ignasi que ofereix la ciutat”. El director executiu de la Fundaciól a Cova ha destacat la importància de totes les iniciatives de promoció engegades per a un projecte “que és una oportunitat fantàstica per a la ciutat”.
Per aquesta primera edició s’han editat 15.000 guies en català i 5.000 guies en castellà, 5.000 en anglès i 5.000 en francès. La guia estarà disponible a l’Oficina de Turisme, al Centre d’Acollida de Pelegrins, als recursos turístics i a diferents punts d’informació de la ciutat i altres localitats per on passa el camí ignasià.
Aquesta iniciativa forma part de les accions comunicatives per projectar i impulsar el projecte Manresa 2022, que té com a objectiu principal preparar i adequar la ciutat per celebrar i acollir la commemoració dels 500 anys de l’estada de Sant Ignasi i aconseguir que Manresa es converteixi en un referent del turisme espiritual.
22 llocs i 5 espais essencials
La guia, que ha estat dissenyada per l’empresa E2S, conté informació sobre els 22 punts vinculats a Sant Ignasi a Manresa, destacant els 5 punts essencials de la visita: la Basílica de la Seu,La Cova, el Carrer del Balç, el Museu Comarcal de Manresa i el futur Espai Manresa 1522: la ciutat d’Ignasi.
La basílica de la Seu, que Ignasi visitava habitualment durant la seva estada a la ciutat, va ser un dels espais més significatius pel sant, que va trobar en el canonge dela Seu, Joan Bocotavi, un dels seus consellers més influents. En aquests moments, la Seu és considerada la principal icona del patrimoni artístic de la ciutat.
La Cova, recentment remodelada, és l’espai ignasià per excel·lència. La petita balma en la que Ignasi passava hores pregant, escrivint i contemplant el paisatge, amb Montserrat de fons, és avui un gran santuari visitat per milers de persones vingudes de tot el món. La Cova, a banda del seu interès artístic, és tot un símbol per als membres de la Companyia de Jesús, ja que és considerat el lloc on va germinar les idees del seu fundador.
El carrer del Balç, un altre dels 5 punts essencials de visita, representa millor que cap altre carrer de la ciutat, com era la Manresa que el sant va trobar-se l’any 1522: carrers estrets, poc ventilats i ubicats dins la ciutat emmurallada. Actualment acull el Centre d’Interpretació, on el visitant pot descobrir com era la Manresa medieval.
El Museu Comarcal (antiga Escola de Sant Ignasi) i la Capella del Rapte (Antic Hospital de Santa Llúcia) també són espais de visita obligada pels visitants, ja que l’hospital és el primer lloc on sant Ignasi va anar en la seva arribada a la ciutat, i on passava hores cuidant malats. També, segons la tradició, va viure un episodi de rapte místic en el que va estar immòbil a terra durant 8 dies. Avui, una figura del sant recorda aquest fet. El Museu s’ubica a les dependències del que va ser el segon col·legi de la Companyia de Jesús a Catalunya. A més, acull el Centre d’Acollida de Pelegrins, on els caminants que finalitzen el Camí Ignasià poden anar a segellar la credencial i recollir el diploma acreditatiu.
Finalment, el cinquè lloc essencial és l’Espai Manresa 1522: la ciutat d’Ignasi, que acollirà un centre d’interpretació sobre la Manresa que va conèixer el sant, ubicat a les dependències del Teatre Conservatori a la Plaça Sant Domènec.
1 ruta urbana i 3 camins
La guia conté també un mapa de la ciutat amb els 22 punts localitzats i 4 rutes marcades: la ruta urbana, per dins la ciutat, i 3 camins exteriors; el Camí del Pelegrí, des de Montserrat fins a Manresa (Museu comarcal); el Camí de la Il·lustració, del Museu fins a Sant Pau; i el Camí del Comiat, del Museu fins a Viladordis.
Els 22 llocs ignasians són els següents:
- Santuari dela Cova
- Museu Comarcal (antic Col·legi de Sant Ignasi)
- Capella del Rapte (antic Hospital de Santa Llúcia)
- Casa Canyelles
- Pou dela Gallina (i capella)
- Centre d’Interpretació del carrer del Balç
- Basílica de la Seu
- Capella de Sant Ignasi Malalt
- Alberg del Carme (antics convent i església del Carme)
- Casa Amigant
- Espai Manresa 1522 (antic convent dels Predicadors)
- Torre de Santa Caterina (antiga capella)
- El Cardener i el Pont Vell
- Creu dela Guia (antiga Capella)
- Creu de Beuys
- Capella de Sant Marc
- Creu del Tort
- Pou de Llum
- Ermita de Sant Pau i dipòsit d’aigua
- Convent de Santa Clara
- Creu dela Culla
- Santuari de la Salut i Masia de les Marcetes (Viladordis)
A banda dels 22 llocs ignasians, La guia ofereix també informació de quatre llocs patrimonials coetanis a l’estada de Sant Ignasi com són la Sèquia, el Pont Nou, la Murallai el carrer i el portal de Sobrerroca; així com altre patrimoni de la petjada ignasiana que inclou l’Antic Palau del Consell de la Ciutat,la Plaça Major i l’Ajuntament de Manresa, els Casals Barrocs (ca l’Asols, Ca l’Oller, Casa Suanya, Casa Torres Argullol i Casa dels escultors Grau), i l’antiga església i convent de Sant Bartomeu.