Neix a Montserrat l'Associació de Municipis del Camí Ignasià amb la participació de 60 pobles i ciutats de Catalunya, Aragó, Navarra, La Rioja i el País Basc
60 municipis de les cinc comunitats autònomes per on passa el Camí Ignasià assisteixen a la reunió fundacional d’una entitat inèdita al conjunt de l’Estat i impulsada des de Manresa.El president de l’Associació de Municipis del Camí Ignasià i alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, subratlla “la força del món local i la capacitat dels municipis de sumar per fer realitat una entitat que treballarà de manera conjunta per impulsar un turisme d’interior, de qualitat i desestacionalitzat”
El Monestir de Montserrat ha estat l’escenari aquest dissabte de la trobada fundacional de l’Associació de Municipis del Camí Ignasià amb representants de les administracions locals de Catalunya, Aragó, Navarra, La Rioja i el País Basc. Un total de 60 municipis de totes les cinc comunitats autònomes per on passa el Camí Ignasià han estat a Montserrat per participar en aquest acte que suposa el naixement d’una entitat inèdita al conjunt de l’Estat, que continuarà creixent els pròxims mesos per sumar nous municipis. El plantejament és treballar coordinadament des del món local per fer visibles els atractius turístics dels territoris que formen part de l’itinerari que uneix Loiola, a Azpeitia, i Manresa i que més enllà de l’espiritualitat i de la figura de Sant Ignasi ofereix un gran potencial.
Turisme d’interior, de qualitat i desestacionalitzat
El president de l’Associació de Municipis del Camí Ignasià i alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha subratllat, en el marc de l’acte constituent a Montserrat, “la força i determinació del món local i la capacitat dels municipis de sumar per fer realitat una entitat que actuarà conjuntament per impulsar un turisme d’interior, de qualitat i desestacionalitzat”. En paral·lel, el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Manresa i impulsor de la iniciativa, Joan Vila Marta, ha posat en valor “la determinació de Manresa per liderar i donar forma a una entitat que és inèdita al conjunt de l’Estat i que incorpora pobles i ciutats de característiques i realitats molt diferents pertanyents a cinc comunitats autònomes diverses a partir d’una estratègia compartida”. La nova associació pretén aprofitar el potencial del Camí Ignasià i que esdevingui un motor turístic i d’oportunitats a partir dels atractius històrics, patrimonials, paisatgístics, gastronòmics i comercials que acompanyen el recorregut.
Municipis assistents
L’Associació de Municipis del Camí Ignasià té com a objectiu agrupar sota un mateix paraigua els prop de 90 pobles i ciutats que formen part del recorregut. Fins ara, compta amb l’adhesió de 60 de municipis. L’entitat continuarà treballant els pròxims mesos per fer créixer el nombre d’ajuntaments. La trobada fundacional de Montserrat ha comptat amb l’assistència dels municipis de Bellpuig, Castellnou de Seana, Palau d’Anglesola, Preixana, Soses, Tàrrega, Verdú, Vila-sana, Argençola, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Castellolí, Igualada, Manresa Marganell, Monistrol de Montserrat, Montmaneu, Òdena i Veciana (Catalunya), Alcalá de Ebro, Cabañas de Ebro, Fuentes de Ebro, Gallur, Luceni, Mallén, Novillas, Sobradiel, Torres de Berrellén i Saragossa (Aragó), Cortes de Navarra, Genevilla, Lapoblación, Lodosa i Ribaforada (Navarra), Calahorra, Agoncillo, Alcanadre, Aldeanueva de Ebro, Alfaro, Arrúbal i Fuenmayor (La Rioja) i Asparrena, Campezo, El Villar, Kripan, Laguardia, Lapuebla de Labarca, Zalduondo, Azkoitia, Azpeitia, Legazpi, Urretxu i Zumárraga (País Basc). Els representants de tots aquests ajuntaments s’han reunit a Montserrat on han compartit un dinar, han signat la constitució de la nova associació i aquesta tarda també han tingut l’oportunitat de desplaçar-se fins a Manresa i visitar la Cova de Sant Ignasi i el Museu del Barroc. L’estada acabarà aquest diumenge al matí a Montserrat en què assistiran al cant del Virolai. La junta està presidida inicialment per l’alcalde Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i està formada pel president suplent Joan Vila Marta (Manresa), la vicepresidenta Nagore Alkorta Elorza (Azpeitia), el secretari Rubén Sancho Burgos (Arrúbal) i la tresorera Sara Fernández Escuer (Saragossa). Hi ha també un total de set vocalies: Diana Paola Osorio Valencia (Ribaforadada); Ana Azkoitia Urteaga (Azkoitia); Encarna Fuertes Reboiro (Agoncillo); Ana María Arellano Badía (Luceni): Francesc Balcells Teixidó (El Palau d’Anglesola); Mikel Serrano Aperribay (Zumárraga) i Jon Luqui Albisua (Urretxu).
La trobada fundacional celebrada a Montserrat s’emmarca també en els actes de celebració del Mil·lenari de la muntanya que és un dels grans atractius del Camí Ignasià i que rep la visita de més de 2 milions de turistes cada any.
650 quilòmetres de Camí Ignasià
El Camí Ignasià recrea l’itinerari que el cavaller Ignasi de Loiola va recórrer l’any 1522, des de Loiola (Azpeitia, País Basc), el seu poble natal, fins a Manresa, ciutat on va fer estada durant onze mesos abans de viatjar a Terra Santa. Manresa es va convertir des d’aleshores en l’emplaçament clau en la vida i obra de qui després va ser Sant. És en aquesta ciutat on Sant Ignasi, fundador de l’orde de la Companyia de Jesús (Jesuïtes), va tenir les experiències místiques i espirituals que van inspirar-lo en la redacció de la seva obra principal: els Exercicis Espirituals. La ruta, dividida en una vintena d’etapes transcorre durant 650 quilòmetres per cinc comunitats autònomes: País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya. (*) Peu de foto: els participants en la trobada fundacional de l'Associació de Municipis del Camí Ignasià