menu
Imatge de fons
Manresa 2022 Actualitat

Raimon Panikkar, la propera lectura del Club de Lectura Espiritual

16/05/2022

El Club de Lectura Espiritual comentarà el pròxim 31 de maig “Ecosofia” del filòsof, teòleg i escriptor, Raimon Panikkar.

El Club de Lectura Espiritual forma part dels clubs de lectura oferts per la Biblioteca del Casino de Manresa, «Manresa 2022 Transforma» col·labora amb el Club de Lectura Espiritual des de l’any 2019. Es tracta d’un espai on es reuneixen persones per llegir i intercanviar opinions amb altres lectors, combinant d’aquesta manera el plaer de la lectura i el de la conversa al voltant d’un llibre.

La coordinació del Club de Lectura Espiritual va a càrrec de la teòloga Adelaide Baracco Colombo (Dra en Teòlogia), que dona les pautes per saber entrar en la lectura de cada llibre amb més confiança. Aquest club té com a objectiu esdevenir un espai de lectura, reflexió i debat al voltant de l’espiritualitat i la teologia, dos àmbits especialment rics pel que fa a les grans preguntes de l’ésser humà, afavorint el creixement i el benestar personals i la cohesió social.

L’autor: Raimon Panikkar

Barcelona, 2 de novembre de 1918 — Tavertet, 26 de agosto de 2010

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 - Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d'Europa, l'Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l'Índia per primer cop l'any 1954: «Me'n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s'instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L'obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.

“Ecosofia. La saviesa de la Terra”

La Terra no és una simple subministradora de matèries primeres per a la humanitat. És el nostre cos extern, el nostre espai vital, la nostra llar. Un dels reptes més grans del segle xxi és aprendre a integrar-nos dins la biosfera. Aquest és el propòsit de l'ecosofia. ¿N'hi ha prou amb estudiar la Terra com un objecte, amb les eines de l'ecologia i de les ciències naturals? Fa prop de mig segle, tres grans pensadors, procedents de mons filosòfics ben diferents, van arribar a la mateixa conclusió: ens cal ecologia, sí, però encara més ens cal ecosofia. Panikkar va ser el primer a arribar a aquesta idea i qui la va explorar més a fons.

L'ecosofia és alhora el nostre coneixement sobre la Terra i la saviesa de la Terra mateixa, que hem d'intentar escoltar. L'ecosofia vol honorar la consciència ecològica i alhora ampliar-la des d'una perspectiva intercultural. Se separa d'una ecologia que, mitjançant l'anomenat desenvolupament sostenible, busca perllongar l'actual status quo. Planteja un canvi radical de percepció tant de l'home com de la Terra. Tracta la Terra mateixa com un ésser vivent.