Manresa 2022 presenta 'Sota un cel acollidor. La Manresa Ignasiana', un llibre que proposa un viatge sensorial pels espais que va conèixer Ignasi de Loiola fa 500 anys
L’acte es farà aquest dimarts 12 d’abril, a les 19 hores, a l’Espai Manresa 1522. El llibre està escrit per la periodista Laura Serrat Casamitjana i incorpora fotografies d’Òscar Rodbag i de Mercè Rial Santiago, entre altres autors. L’edició és trilingüe (català, castellà i anglès), amb la voluntat d’internacionalitzar la commemoració i de promocionar la ciutat com a final del Camí Ignasià.
L’Espai Manresa 1522 acollirà aquest dimarts 12 d’abril, a les 19 hores, la presentació del llibre ‘Sota un cel acollidor. La Manresa Ignasiana’, una publicació que ofereix un relat suggestiu que transcorre enmig dels espais simbòlics que va conèixer Ignasi de Loiola ara fa 500 anys, després de fer el seu trajecte des d’Azpeitia, el seu poble natal, fins a la capital del Bages. L’entrada a la presentació és lliure, tot i que es recomana reservar plaça a través de la web www.manresa2022.cat.
Impulsat per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina de Turisme de Manresa en el marc de Manresa 2022, el llibre està concebut per l’editor Ignasi Torras Pons (Edito) i escrit per la periodista Laura Serrat Casamitjana. Conjuga la part literària amb una àmplia selecció de fotografies de diferents autors –entre ells Òscar Rodbag, Mercè Rial Santiago o Genís Sáez Molina— i està editat en tres llengües (en català, castellà i anglès) amb la voluntat d’internacionalitzar la commemoració de l’Any Ignasià i de promocionar la ciutat com a final del Camí Ignasià.
Segons l’autora, Laura Serrat, “l’obra convida a repensar la ciutat des d’una mirada evocadora, que en realça els monuments i els entorns naturals que va recórrer Ignasi, però també aquells aspectes intangibles que formen part de la història local”.
El llibre ressegueix les petjades del pelegrí i s’atura en aquells paratges, temples, capelles i places que van testimoniar el seu pas per descriure la història que alberguen, però també els colors, les aromes i les sonoritats que desprenen en l’actualitat, com si la ciutat de Manresa es tractés d’un perfecte amfiteatre vorejat de boscos i muntanyes on s’esdevé la vida.
L’acte de presentació comptarà amb la presència de la periodista Laura Serrat i de l’editor Ignasi Torras i estarà presidit per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i pel regidor de Turisme i Projecció de Ciutat, Joan Calmet Piqué, responsable del projecte Manresa 2022.
Per Sant Jordi, llibres de Manresa 2022
A les portes de Sant Jordi, el llibre ‘Sota un cel acollidor. La Manresa Ignasiana’ se suma a les darreres publicacions que s’han impulsat coincidint amb els 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat de Manresa. El passat novembre es va presentar ‘Viatge per la Catalunya Ignasiana’, escrit per l’historiador Josep Alert Puig, i a l’octubre es va presentar ‘Joseph Beuys, Manresa. Una geografia espiritual’, obra de Pilar Parcerisas Colomer, comissària a Manresa del Centenari de Beuys, consideratun dels artistes més influents de la segona meitat del segle XX per la transformació radical que va aplicar a l’art contemporani.
Un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats
El llibre ‘Sota un Cel acollidor. La Manresa Ignasiana’ forma part de Manresa 2022, un projecte que conté més de 40 accions i 100 activitats distribuides en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb Love of Lesbian, la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp o Jordi Savall, entre molts altres. El programa sencer es pot descobrir a www.manresa2022.cat.
L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte, en especial la Fundació La Caixa, essent el patrocinador principal, i AUSA, Constructora del Cardoner, Denso i la corredoria d’assegurances Pujol com a patrocinadors globals del projecte.
De Manresa al món
Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. La commemoració —de relleu mundial— permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de Manresa i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià.