Jordi Savall oferirà aquest abril un concert únic a la Seu de Manresa centrat en la figura d'Ignasi de Loiola
L’actuació obrirà la 5a edició del Festival Espurnes Barroques i forma part dels actes de commemoració de Manresa 2022. Savall, considerat un dels noms més il·lustres de la música antiga, estarà acompanyat de la Capella Reial de Catalunya i d’Hespèrion XXI. Aquest dimecres al migdia s’ha presentat el concert, en una roda de premsa que ha comptat amb el mestre Savall, amb l’alcalde de Manresa i amb el president de la Fundació Espurnes Barroques, entre altres autoritats.
Un concert únic en un emplaçament únic. Jordi Savall i la Basílica de la Seu de Manresa es donaran la mà aquest 3 d’abril (18h), a través del Festival Espurnes Barroques, per oferir una actuació original dedicada a la figura d’Ignasi de Loiola, coincidint amb la commemoració dels 500 anys de la seva estada a la ciutat. Es tracta d’un encàrrec que el festival ha rebut del projecteManresa 2022,que n’ha assumit la coproducció. Al capdavant de la vintena d’intèrprets de la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, el mestre Jordi Savall farà un recorregut musical per la vida de transformació del sant, marcada per la profunda experiència que va tenir al Cardener.
El concert s’ha presentat aquest matí a la Basílica de la Seu, en una roda de premsa que ha comptat amb la presència del mestre Savall, de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, del regidor de Turisme i Projecció de Ciutat —i responsable del projecte Manresa 2022—, Joan Calmet Piqué, i del president de la Fundació Espurnes Barroques, Pere Fons Vilardell, entre altres autoritats.
L’alcalde de Manresa ha donat la benvinguda a l’acte tot assegurant que era “un honor” poder comptar amb un concert “d’un dels especialistes en música antiga més reconeguts del món, pioner en la recuperació dels sons del Renaixement i del Barroc”, que a Manresa oferirà “un concert extraordinari”, creat expressament per a l’ocasió.
En la seva intervenció, Savall també s’ha mostrat “molt feliç de poder fer aquest programa a la Seu de Manresa”, dedicat a “un gran humanista, un personatge d’una dimensió espiritual formidable”, amb un missatge “que ens retorna a les fonts de la nostra espiritualitat, posant l’home, la seva ànima i la seva vivència al centre”.
Conèixer Ignasi a través de la música
El concert —que combinarà obres vocals i instrumentals— es dividirà en quatre parts, igual que quatre són les parts dels Exercicis Espirituals, i portarà per títol Ignasi de Loiola. Vocació, èxode i èxtasi. Amb la presència del poeta i hebraista Manuel Forcano, que recitarà diversos textos, el concert s’iniciarà amb peces que fan referència a la vida cavalleresca d’Íñigo de Loiola i al seu context històric. La segona part començarà amb la coneguda “Imperatritz de la ciutat joiosa” del Llibre Vermell de Montserrat, amb la qual Savall ha triat les peces que il·lustren l’experiència del sant a Manresa després de deixar els seus vestits de cavaller a Montserrat. La tercera part se centrarà en l’etapa d’estudis a París i en la configuració de La Companyia de Jesús, mentre que la quarta ho farà en l’expansió dels Jesuïtes i en la canonització de sant Ignasi. En aquest ampli recorregut que ressegueix les etapes vitals d’Ignasi de Loiola, Savall interpretarà amb la viola de gamba i dirigirà un programa amb música del Renaixement i del Barroc, que inclou obres de compositors catalans com Joannes Ponce, Joan Pau Pujol o Joan Cabanilles.
Per a Savall, “no hi ha manera més revolucionària d’entrar en el món d’Ignasi de Loiola que fer-ho a través de la música”. Segons ha detallat, “la música ens permet viure la història de la humanitat d’una manera viva, perquè quan sentim la música de l’època d’Ignasi estem viatjant a aquella època: sentirem les mateixes emocions que sentien la gent que vivia aquesta època i sentirem la mateixa força espiritual que els portava la música. De totes les arts, la música és la que ens permet anar més a prop de la vida espiritual, cultural i sensual de l’època”.
Per pal·liar la reverberació de l’edifici, la basílica es condicionarà acústicament per a l’ocasió amb un sistema d’amplificació que permeti gaudir del concert en les millors condicions.
Una vintena de concerts dins d’Espurnes Barroques
Al seu torn, Pere Fons, president de la Fundació Espurnes Barroques, ha ressaltat que el Festival —que porta per lema Llum Barroca, en una doble referència al sol radiant de l’emblema dels Jesuïtes i a la ciutat de Manresa, on se celebra la festa de la Misteriosa Llum— continuarà amb una vintena de concerts més, quatre dels quals directament vinculats a la figura d’Ignasi de Loiola, amb l’aval que molts d’ells són protagonitzats per alguns dels intèrprets que es podran escoltar en el concert inaugural de Jordi Savall a la Seu.
Ha destacat també que Espurnes Barroques pretén anar molt més enllà de la programació de concerts, i que té una clara dimensió social i educativa, de la qual el concert de Savall en serà un exemple. Així, s’està treballant perquè diversos escolars i col·lectius socials puguin assistir als assajos de Savall de dissabte a la tarda. A més, aprofitant la presència del guitarrista Enrike Solinís a la producció, s’ha organitzat un taller amb una quarantena d’alumnes de guitarra de les escoles de música de la Catalunya Central, en una activitat organitzada conjuntament amb l’ACEM (Associació Catalana d’Escoles de Música) i l’Associació Joan Carles i Amat, en l’any que se celebra el 450 aniversari del naixement d’aquest monistrolenc, autor del primer tractat de guitarra que es conserva al món.
En acabar el concert —com és propi del festival— el públic podrà arrodonir l’experiència amb un tast, maridant el Dolç del Pelegrí amb La Barroka, la cervesa del festival que es presentarà en aquest acte, que ha estat elaborada per La Pirata amb productes de la terra i amb l’aigua d’aquell Cardener on Ignasi va tenir l’experiència de revelació.
*Podeu trobar més informació del festival, comprar les entrades i trobar també el repertori complet del concert de Jordi Savall a www.espurnesbarroques.cat