menu
Imatge de fons
Manresa 2022 Actualitat

El destacat escultor danès Björn Nörgaard tancarà aquest març a Manresa la trilogia iniciada per Joseph Beuys a Düsseldorf el 1966

04/03/2022

L’acció de Nörgaard, que és el darrer dels col·laboradors de Beuys que continua viu, comptarà amb l’acompanyament dels compositors de so Christophe i Egon Charles. L’esdeveniment farà un recorregut per la ciutat des del Convent de les Caputxines fins al Pont Vell i La Cova, el dissabte 19 de març, entre les quatre i les set de la tarda. L’acció Fluxus, titulada ‘Wo ist Element 3?’, és un homenatge a Joseph Beuys i a Ignasi de Loiola, referent espiritual de l’artista, com a escultors d’ànimes des de l’art i la religió, i a la ciutat de Manresa, com a lloc d’energia espiritual i de transformació.

El destacat escultor danès Björn Nörgaard (Copenhaguen, 1947) tancarà aquest mes de març a Manresa la trilogia iniciada el 1966 a Düsseldorf per Joseph Beuys, que va titular ‘MANRESA’, totalment influenciat per la vida d’Ignasi de Loiola. L’acció Fluxus de Nörgaard s’emmarca en el Centenari de Joseph Beuys (Krefeld 1921 – Düsseldorf 1986) —considerat un dels artistes més influents de la segona meitat del segle XX per la transformació radical que va aplicar a l’art contemporani— i en la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi a la capital del Bages que promou el projecte Manresa 2022, amb l’objectiu de reivindicar —i exportar— la important influència que va tenir Manresa i Ignasi de Loiola en l’obra i la vida de Beuys.

L’esdeveniment farà un recorregut per la ciutat de Manresa, des del Convent de les Caputxines fins al Pont Vell i la Cova, el dissabte 19 de març, entre les quatre i les set de la tarda. Nörgaard comptarà amb l’acompanyament dels compositors de so Christophe i Egon Charles i amb la col·laboració d’alumnes de Batxillerat Artístic de l’Institut Lluís de Peguera, de membres del Cor del Conservatori de Música de Manresa i d’actrius de la Companyia Els Carlins.

Per les limitacions d’aforament al Convent de les Caputxines (C. Talamanca, 5-7), caldrà fer inscripció prèvia a través de la web de Manresa 2022. La resta d’estacions (Pont Vell i Cova) seran d’accés lliure.

Prèviament a l’acció artística, el compositor Christophe Charles realitzarà la conferència “Les idees de Joseph Beuys i Henning Christiansen sobre EURASIA, les connexions amb Nan June Paik i John Cage al Japó” a l’Institut Lluís de Peguera. Serà el dijous 17 de març, de deu a onze del matí. La conferència està dirigida als alumnes de Batxillerat Artístic, però és també oberta al públic general.

Tancar el cercle

Nörgaard —que és el darrer dels col·laboradors de Beuys que continua viu— ja va ser a Manresa el 1994, quan va protagonitzar una performance, juntament amb el compositor i músic Henning Chistiansen, per homenatjar Beuys i donar continuïtat a l’acció que l’artista alemany havia dut a terme a Düsseldorf el 1966. Així, aquest mes de març, Nörgaard tancarà el cercle, coincidint amb els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa.

Per preparar l’acció, aquest passat octubre Nörgaard ja va retornar la capital del Bages. Durant la seva estada a la ciutat, va buscar localitzacions, es va reinspirar i va protagonitzar a la Plana de l’Om l’acció “Better late than never”, una perfomance introductòria del que es podrà veure aquest 19 de març, que es va dur a terme en el transcurs de la presentació del llibre ‘Joseph Beuys. Manresa, una geografia espiritual’ (Editorial Tenov), de Pilar Parcerisas, comissària del Centenari de Joseph Beuys a Manresa i gran experta en la vida i obra de l’artista alemany.

Centenari de relleu mundial

El Centenari del naixement de Joseph Beuys se celebra aquest 2021 amb actes, activitats i intervencions artístiques a diferents ciutats d’Alemanya i d’arreu del món, des de Melbourne fins a Chicago, passant per Ankara, Estocolm, Tòquio i també Manresa. Més informació en aquest enllaç.

*Imatge: Björn Nörgaard durant l’acció “Better late than never”, realitzada a la Plana de l’Om aquest passat octubre