Més d'un centenar de biblioteques ja disposen dels llibres sobre el Camí Ignasià
Les guies ‘El meu Camí Ignasià’ i ‘Viatge per la Catalunya Ignasiana’ ja es poden consultar a la majoria de biblioteques de les demarcacions de Barcelona i de Lleida
Coincidint amb la commemoració dels 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, una de les activitats que ha agafat popularitat entre els aficionats a l’esport és el Camí Ignasià, que ressegueix les petjades d’Ignasi des d’Azpeitia, el seu poble natal, fins a la ciutat de Manresa. Per donar visibilitat a aquesta ruta, s’han editat diferents llibres i guies sobre el Camí Ignasià, entre les quals destaquen ‘El meu Camí Ignasià’, de Miquel Àngel Ramos Pinto, i ‘Viatge per la Catalunya Ignasiana’, de Josep Alert i Puig. Els dos llibres estan disponibles a una norantena de biblioteques de la província de Barcelona i a quinze biblioteques més de la província de Lleida, és a dir, en total, més d’un centenar de biblioteques.
D’aquesta manera, s’han posat a l’abast de tothom interessat en el personatge d’Ignasi de Loiola i el llegat que va deixar. Les dues publicacions van ser presentades durant la tardor del 2021,a l’Espai 1522, dedicat precisament a la figura d’Ignasi. Tots dos llibres es poden adquirir a l’Oficina de Turisme de Manresa, a la plaça Major número 10.
‘Viatge per la Catalunya Ignasiana, un recorregut històric i patrimonial que connecta Barcelona, Montserrat i Manresa’ és una guia editada per Cossetània edicions, amb la qual Alert proposa seguir el rastre de les petjades d’Ignasi en tres escenaris que van resultar decisius en el seu procés de transformació personal —Montserrat, Manresa i Barcelona —, que encara ara conserven viu el record de la presència del pelegrí.
‘El meu Camí Ignasià’, en canvi, és una guia on l’autor ens explica de primera mà com va viure el Camí Ignasià. Desglossat per etapes i amb un mapa inclòs, el llibre editat per Parcir Edicions Selectes pretén servir d’inspiració i exemple per aquells qui s’animin amb el Camí Ignasià.
Un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats
El Camí Ignasià és un delS àmbits on més èmfasi està posant el projecte Manresa 2022. El projecte ha presentat un programa que conté més de 40 accions i 100 activitats, i que està distribuït en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb Love of Lesbian, la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp, l’Escolania de Montserrat o Jordi Savall, entre molts altres. El programa sencer es pot descobrir a www.manresa2022.cat.
L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte.
De Manresa al món
Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. La commemoració —de relleu mundial— permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de Manresa i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià.